Κυριακή 11 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΟΣ ΚΑΝΤΑΡ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Απάντηση στην αντεργατική επίθεση και τον αντικομμουνισμό

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ και βουλευτή, επισκέφθηκε την Ουγγαρία και συμμετείχε σε εκδήλωση του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος προς τιμήν του Γιάνος Κάνταρ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Ιούλη στο κεντρικό νεκροταφείο της Βουδαπέστης, για την 21η επέτειο του θανάτου του. Ο Γ. Κάνταρ ήταν πρόεδρος του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ουγγαρίας από το 1956 και πέθανε στις 6 Ιούλη του 1989.

Η εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο και είναι από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις των κομμουνιστών της Ουγγαρίας. Σε μια περίοδο που οξύνεται η άγρια επέλαση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και φουντώνει ο αντικομμουνισμός, εκδηλώσεις σαν κι αυτή που διοργάνωσε το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα αποτελούν σημαντική πολιτική παρέμβαση και απάντηση των κομμουνιστών που δρουν μέσα σε σκληρές συνθήκες.

Γ. Μαρίνος: «Αργά ή γρήγορα οι λαοί θα βγάλουν συμπεράσματα»

Στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε μαζί σας τον σύντροφο Γιάνος Κάνταρ, επιφανές στέλεχος του Ουγγρικού και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, που συνέβαλε στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα σας και αντιτάχθηκε, κι αυτός, στην αντεπανάσταση του 1956, που η αστική τάξη, μαζί με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, επιχείρησαν να ανατρέψουν το σοσιαλισμό και να γυρίσουν τις εξελίξεις πίσω, στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.


Οι κομμουνιστές είναι αυστηροί απέναντι στα λάθη τους, στις παραλείψεις και στις οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις. Βγάζουν συμπεράσματα, διδάσκονται και προσπαθούν να προσφέρουν περισσότερα για να γίνει ο ταξικός αγώνας πιο δυνατός.

Ομως, οι κομμουνιστές υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια και έχουν σταθερό ιδεολογικό - πολιτικό μέτωπο ενάντια στις αστικές, ιμπεριαλιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που συκοφαντούν το σοσιαλισμό προσπαθώντας να μηδενίσουν τις κατακτήσεις του.

Αργά ή γρήγορα οι λαοί θα βγάλουν συμπεράσματα, θα αφυπνιστούν με την ασίγαστη προσπάθεια των κομμουνιστών, των κομμουνιστικών κομμάτων, που συνεχίζουν τη δράση τους εξοπλισμένα με την επιστημονική κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, το εργαλείο που μας εξοπλίζει με δύναμη, μας επιτρέπει να μελετάμε, να αναλύουμε τα γεγονότα, να παλεύουμε για την ανατροπή του παλιού, του εκμεταλλευτικού συστήματος που είναι σε παρακμή».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη χώρα μας, ο Γ. Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες συγκλονίζουν την Ελλάδα. Απεργίες που σταματούν την παραγωγή, που δένουν τα πλοία στα λιμάνια. Μαζικά συλλαλητήρια, καταλήψεις κυβερνητικών - κρατικών κτιρίων.

Καθημερινά φαίνεται και πιο πολύ ο αναντικατάστατος ρόλος του επαναστατικού κόμματος που δεν περιορίζεται στην αντίσταση, δεν παλεύει μόνο για να βελτιωθούν οι όροι πώλησης της εργατικής δύναμης, αλλά ανοίγει αποφασιστικά το ζήτημα της εξουσίας. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα.


Η σοσιαλιστική προοπτική, η γραμμή συσπείρωσης και πάλης, που συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά ξεπερνώντας αδυναμίες, συμβάλλοντας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων κατά των αστικών κομμάτων, των οπορτουνιστών που είναι ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των δυνάμεων του υποταγμένου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα, κατέληξε ο Γιώργος Μαρίνος.

Οδηγός μας οι αρχές μιας άλλης κοινωνίας, του σοσιαλισμού

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος σ. Γκιούλα Τιούρμερ κατήγγειλε βανδαλισμούς στον τάφο του Κάνταρ και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς είναι πολλοί που δε θέλουν να συμφιλιωθούν με την ιστορία. Πασχίζουν να αναπληρώσουν 40 χαμένα γι' αυτούς χρόνια όταν κυβερνούσε ο εργάτης. Να εκδικηθούν για το 1945 και το 1956.

Απαγορεύσανε το κόκκινο αστέρι, σύρανε στα δικαστήρια την ηγεσία μας, ξαναγράψανε την ιστορία και τελευταία με νόμο ρυθμίζουν τι επιτρέπεται να σκεφτόμαστε για το παρελθόν και τι δεν επιτρέπεται. Είμαστε επικίνδυνοι, όχι γιατί είμαστε πολλοί, αλλά γιατί στην ψυχή μας κουβαλάμε την αρχή μιας άλλης κοινωνίας. Και θυμόμαστε τον Κάνταρ, που σημαίνει για μας το σοσιαλισμό. Είναι καθήκον μας να μεταδώσουμε την ιστορία που ζήσαμε, τις ιδέες μας, την πίστη μας.

Ξέρουμε ότι στο σοσιαλισμό σε πολύ σύντομο χρόνο καταφέραμε πολλά, αλλά όχι αρκετά. Αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε περισσότερα. Ο σοσιαλισμός θα νικήσει τον καπιταλισμό», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε επίσης σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία του Ουγγρικού Κομμουνιστικού και Εργατικού Κόμματος, καθώς και με στελέχη του κόμματος, ανταλλάσσοντας πείρα με τους Ούγγρους συντρόφους για τη δράση των δύο κομμάτων και την αντιμετώπιση της αντικομμουνιστικής επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ