Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Νέες κυρώσεις παράλληλα με «έκκληση διαλόγου»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ενέκριναν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Οπως και οι ΗΠΑ, έτσι και η ΕΕ στόχευσε κυρίως τον τομέα της ενέργειας, των τραπεζών και του εξωτερικού εμπορίου. Ανάλογες κυρώσεις υιοθέτησε και ο Καναδάς.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων, εκτιμώντας ότι «δεν αρκούν από μόνα τους για να σταματήσει ο εμπλουτισμός ουρανίου από την Τεχεράνη». Ο πρώην επικεφαλής της CIA, Μίκαελ Χάιντεν, εκτίμησε ότι μια στρατιωτική λύση είναι πιθανότερη από ό,τι παλαιότερα, λόγω ακριβώς της συνέχισης της διαδικασίας εμπλουτισμού.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, κατήγγειλε τις νέες κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «περιπλέκουν περαιτέρω την οποιαδήποτε προσπάθεια διαλόγου». Πριν την υιοθέτησή τους η ιρανική ηγεσία είχε διαμηνύσει ότι «όποιος επιβάλλει σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν, θα το πληρώσει ακριβά». Παρόλα αυτά, ο Ιρανός εκπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας παρέδωσε, χτες, στον επικεφαλής Αμάνο επιστολή, με την οποία η Τεχεράνη δηλώνει «έτοιμη για διάλογο άνευ όρων για το ενδεχόμενο ανταλλαγής πυρηνικού καυσίμου, έτσι όπως συμφωνήθηκε με τις Τουρκία και Βραζιλία».

Στο πλαίσιο των επιπλέον κυρώσεων απαγορεύεται η οποιαδήποτε επένδυση εταιρείας ευρωπαϊκών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, οι οποιεσδήποτε εμπορικές ανταλλαγές σχετίζονται με προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα, η διύλιση ιρανικού πετρελαίου και η υγροποίηση ιρανικού φυσικού αερίου, η μεταβίβαση τεχνολογίας και εξοπλισμού σχετικού με το πυρηνικό πρόγραμμα. Επίσης, παρατείνεται η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Ιρανούς αξιωματούχους, το πάγωμα ιρανικών λογαριασμών στο εξωτερικό και ο σοβαρός περιορισμός των ποσών που μπορούν να μεταφερθούν στο Ιράν διά μέσου των τραπεζών του.

Η Τουρκία μέσω του υπουργού Εμπορίου δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο ΟΗΕ και όχι οι ΗΠΑ ή ΕΕ.

  • Διπλωματική ένταση έχει προκαλέσει μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας η επίθεση Αχμαντινετζάντ κατά του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «εκφράζει πια τις θέσεις των εχθρών του Ιράν». Ρωσική ανακοίνωση υπογράμμιζε ότι πρόκειται για «στρεβλώσεις στην αντικειμενική προσέγγιση της Ρωσίας, που πάντα έχει ανεξάρτητες και εποικοδομητικές θέσεις».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ