Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σερβικό σχέδιο «αντίδρασης» στην απόφαση της Χάγης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ξεκίνησε χτες η μαραθώνια συνεδρίαση της σερβικής βουλής με ατζέντα την πρόσφατη απόφαση της Χάγης, με την οποία χαρακτηρίζεται «νόμιμη» η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Παράλληλα συζητείται σχέδιο απόφασης που προτείνει η σερβική κυβέρνηση προκειμένου να υποβληθεί επίσημα αίτημα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έναρξη νέων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων, με σκοπό την εξεύρεση μιας βιώσιμης, διαρκούς λύσης.

Ειδικότερα, το σχέδιο απόφασης που προτείνει η σερβική κυβέρνηση απευθύνει αρχικά έκκληση εθνικής ενότητας και διαβεβαιώνει πως θα διαθέσει κάθε διπλωματικό και πολιτικό μέσο για τη διατήρηση της εθνικής αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Επιπλέον σημειώνει ότι η Σερβία δε θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου και ότι θα υποβάλει επίσημα αίτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη στη Ν. Υόρκη για την έναρξη νέων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων.

Ο Σέρβος πρόεδρος Βουκ Γέρεμιτς, απευθυνόμενος στους 215 παρόντες βουλευτές (σε σύνολο 250), τόνισε ότι τα πράγματα είναι «πολύ δύσκολα» για τη χώρα αφού είναι πολύ πιθανό «μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες» ένα νέο κύμα αναγνώρισης του προτεκτοράτου από 55 νέες χώρες στις ήδη υπάρχουσες 69 που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Υπενθυμίζεται ότι για να καταστεί εφικτή η ένταξη μιας νέας χώρας στον ΟΗΕ προαπαιτείται η αναγνώρισή της από τουλάχιστον 100 χώρες (από τα συνολικά 192 μέλη του ΟΗΕ).

Η συνεδρίαση της βουλής αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Τέλος, χτες, ο Κινέζος πρέσβης στο Βελιγράδι, Ουέι Τζινχουά, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και ότι η απόφαση της Χάγης δεν είναι κρίσιμη αναφορικά με την επανέναρξη νέων συνομιλιών ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

Στο μεταξύ η απόφαση της Χάγης για το Κοσσυφοπέδιο συζητήθηκε χτες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον Ιταλό υπουργό Φράνκο Φρατίνι να διαβλέπει την αρχή μίας «συμβιβαστικής» στάσης από τη μεριά του Βελιγραδίου, που όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς όπου θα μπορούν να συζητηθούν τα πάντα «εκτός από το καθεστώς» της περιοχής. Παράλληλα, ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο επιχειρεί και η ελληνική κυβέρνηση που χτες διαβεβαίωσε πως είναι «έτοιμη» για μία διπλωματική πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης για την περιοχή μέσω διαπραγματεύσεων «υπέρ της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων». Φυσικά, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι στο πλαίσιο της προώθησης των επιδιώξεων ΕΕ και ΝΑΤΟ, με πιέσεις για πλήρη ενσωμάτωση της Σερβίας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τις επόμενες μέρες ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας αναμένεται να επισκεφθεί Βελιγράδι και Πρίστινα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αύξηση έντασης με φόντο τις κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστών... (2017-01-18 00:00:00.0)
«Συμφωνία» για όλες τις ερμηνείες (2012-02-25 00:00:00.0)
Με «πολιτικά και διπλωματικά μέσα» η απάντηση του Βελιγραδίου... (2010-07-28 00:00:00.0)
Σερβικές αντιδράσεις για την αναγνώρισή του (2008-10-11 00:00:00.0)
Προσφυγή της Σερβίας στο Δικαστήριο της Χάγης (2007-12-12 00:00:00.0)
Εκβιασμός από ΕΕ... (2005-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ