Τρίτη 27 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Οχι σε «Κόσσοβο της Κιργισίας»

Διαδηλώσεις κατά της εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων του ΟΑΣΕ

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας χτες Δευτέρα 26/7 στην πρωτεύουσα της Κιργισίας, Μπισκέκ, καθώς και στην πόλη Ος, ενάντια στην αποστολή στη Νότια Κιργισία αστυνομικών δυνάμεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «REGNUM», οι μετέχοντες στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δήλωσαν πώς φοβούνται την τυχόν επανάληψη του σεναρίου του Κοσσυφοπεδίου στη χώρα τους, δηλαδή την απόσπαση του νότιου τμήματος της χώρας από την Κιργισία και τη δημιουργία ενός ακόμη προτεκτοράτου, σαν αυτού που δημιουργήθηκε στο Κόσσοβο.

Να σημειωθεί πως την περασμένη βδομάδα ο ΟΑΣΕ αποφάσισε να στείλει στην Κιργισία «συμβουλευτική αστυνομική δύναμη». Βασικό καθήκον της δύναμης θα είναι να συντελέσει στη χαλάρωση της διεθνικής έντασης στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τον Ιούνιο σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις πάνω από 300 άνθρωποι.

Την κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία ξένης αστυνομικής δύναμης οργάνωσαν 30 οργανώσεις νεολαίας της Κιργισίας. Λίγες μέρες νωρίτερα ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κιργισίας, Ισμαήλ Ισάκοφ (που παραιτήθηκε από το αξίωμά του για να λάβει μέρος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές), καταφέρθηκε ενάντια στην είσοδο στη χώρα αστυνομικών δυνάμεων του ΟΑΣΕ. Τονίζοντας, μάλιστα, πως «με την είσοδο ξένων αστυνομικών δυνάμεων η Κιργισία μπορεί να βρεθεί σε παγίδα».

Από τη μεριά της η προσωρινή Πρόεδρος της χώρας, Ρόζα Οτουνμπάεβα, δήλωσε πως αναμένονται μόλις 53 αστυνομικοί του ΟΑΣΕ, που δε θα έχουν κατασταλτικά, παρά μόνον συμβουλευτικά καθήκοντα, και θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στις ντόπιες αστυνομικές δυνάμεις για ένα διάστημα 4 μηνών.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ