Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παιχνίδια στις πλάτες των νησιωτών

Αθλια παιχνίδια στις πλάτες των νησιωτών βρίσκονται σε εξέλιξη από εφοπλιστές και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και στην προχτεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, με αποκλειστικό σκοπό την παραχώρηση τελικά και νέων προνομίων προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει μετατρέψει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σε τσιφλίκι του.

Αυτή την περίοδο γίνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης διαγωνισμών και να καθοριστούν τα δρομολόγια της νέας δρομολογιακής περιόδου (αρχίζει 1η Νοέμβρη και λήγει 31 Οκτώβρη κάθε έτους), με τα οποία θα καλυφθούν οι λεγόμενες «άγονες γραμμές». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας και Ναυτιλίας, για λόγους καθαρά αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, εκφράζεται η πρόθεση της μείωσης ως 10% των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών, κατάργηση της «ρήτρας καυσίμων» (δηλαδή το προνόμιο των εφοπλιστών να αναπροσαρμόζουν τις τιμές των εισιτηρίων σύμφωνα με τις τιμές των καυσίμων). Από την πλευρά τους οι εφοπλιστές εκβιάζουν ότι θα μείνουν ακάλυπτα τα νησιά και το αποτέλεσμα θα είναι να τους παραχωρηθούν και νέα προνόμια, όπως νέα αύξηση των επιδοτήσεων.

Με την πατέντα των «άγονων» γραμμών, που εφαρμόζεται από το 2002, για τα νησιά που δε φέρνουν στους εφοπλιστές τα προσδοκώμενα κέρδη, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν «τσεπώσει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο, η κυβέρνηση επιδότησε τους ακτοπλόους εφοπλιστές με άλλα περίπου 100 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα», όταν με τα άγρια αντιλαϊκά της μέτρα, τη βάρβαρη πολιτική της, καταδικάζει τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, σε ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Ολα όσα βιώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι, με τη συνεχή χειροτέρευση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (πανάκριβα εισιτήρια, υποσυντήρητα και παλιά πλοία, ταξίδια-οδύσσεια, νησιά αποκλεισμένα, συνθήκες γαλέρας για τους ναυτεργάτες και από πάνω επιδότηση των εφοπλιστών), είναι απόρροια του νόμου 2932/2001, με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε τη σταδιακή εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ (απελευθέρωση) στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ