Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ
Χτυπούν αλύπητα τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας

Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας είναι από τους πρώτους που πληρώνουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης. Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και με άλλους εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους, απλήρωτους, συνταξιούχους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα να τους κόβουν το ρεύμα και το νερό.

Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Ενας νεφροπαθής, ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, απ' την Κάρυστο της Εύβοιας, πηγαίνει, απ' τις 8.8.2009, τρεις φορές τη βδομάδα στο Πικέρμι Αττικής για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση σε ιδιωτική μονάδα τεχνητού νεφρού. Ομως, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ευβοίας υπό Αιμοκάθαρση, η ελεγκτής του ΟΓΑ στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αρνείται επίμονα να υπογράψει τις σχετικές καταστάσεις, παρά τους σχετικούς νόμους που ορίζουν την καταβολή των οδοιπορικών σαν αναγκαία ...με αποτέλεσμα ο νεφροπαθής να έχει βρεθεί σε δεινή θέση».

Την καταγγελία του Συλλόγου Νεφροπαθών έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Μαυρίκος με Αναφορά τους.

  • Ο Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης των εργαζομένων στον Τύπο επέβαλε συμμετοχή 20% σε νεφροπαθή για το «βαλιτσάκι περιτοναϊκής κάθαρσης» που στοιχίζει 1.000 ευρώ. Δηλαδή, θα καταβάλει 200 ευρώ για να μπορέσει να έχει τη συσκευή που τούτη την περίοδο θα του επιτρέψει να μεταβεί στην περιοχή που θέλει να κάνει διακοπές. Αλλιώς ή δε θα κάνει διακοπές ή είναι υποχρεωμένος να μεταβεί σε περιοχές όπου υπάρχουν Μονάδες Αιμοκάθαρσης. Και οι μεν δημόσιες είναι υπερπληρωμένες, ενώ οι ιδιωτικές έχουν συμβάσεις - με το αζημίωτο βέβαια - με τα ασφαλιστικά ταμεία ή θα πληρώνονται απ' τον ασθενή.

Ο ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σε αυτή την απόφαση όταν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΠΑΔ χορηγούν γι' αυτές τις συσκευές 1.000-1.400 ευρώ, χωρίς καμιά συμμετοχή.

  • Στην αβεβαιότητα, εάν θα μπορέσουν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, οδηγούνται οι ασφαλισμένοι - και κυρίως οι χρόνιοι πάσχοντες - του ΟΓΑ στην Αθήνα μετά από μια - χωρίς αιτιολογία - απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Αθηνών.

Μέχρι τώρα, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ που πήγαιναν στα δημόσια νοσοκομεία και έπαιρναν συνταγές για φάρμακα πήγαιναν στη συνέχεια στη Διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών (Λ. Αλεξάνδρας 196) όπου οι ελεγκτές γιατροί θεωρούσαν αυτές τις συνταγές και στη συνέχεια τα προμηθεύονταν απ' τα φαρμακεία. Αίφνης, στο μέσο του καλοκαιριού, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος των συνταγών θα γίνεται απ' τους γιατρούς ελεγκτές του ΟΓΑ που βρίσκονται σε εννέα νοσοκομεία και είναι επιφορτισμένοι με τους ελέγχους των εσωτερικών ασθενών. Οι ίδιοι οι γιατροί που είναι στα νοσοκομεία δεν έλαβαν καμία τέτοια ειδοποίηση, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται σ' αυτούς να μην μπορούν να έχουν την απαραίτητη θεώρηση, ενώ όταν πηγαίνουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας να παραπέμπονται ξανά στα νοσοκομεία.

Ετσι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτης και καρδιοπάθειες, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ των ελλείψεων και της ανευθυνότητας κάποιων που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς φάρμακα, θεραπεία και θέρμανση (2012-12-12 00:00:00.0)
Στην Αθήνα τους ξανακαλούν σε απογραφή! (2012-06-09 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση για τα προνοιακά επιδόματα (2012-05-24 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι νεφροπαθείς (2006-11-29 00:00:00.0)
Απεργία των ελεγκτών γιατρών (2002-04-03 00:00:00.0)
Εχουν κρεβάτια, δεν έχουν γιατρούς... (1996-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ