Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΕ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Διαμαρτυρία για την απόφαση του δικαστηρίου ενάντια σε απολυμένο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ της εργοδοσίας, με επιχειρήματα όπως: «εκτός από τους εργαζόμενους υπάρχουν και οι επιχειρηματίες» και «έχει παραγίνει το κακό με τις απεργίες»!

Από την παράσταση διαμαρτυρίας σε Αρειο Πάγο και υπουργείο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας σε Αρειο Πάγο και υπουργείο
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προχώρησε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Λόγος η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει αγωγή του παράνομα απολυμένου Ν. Νικολόπουλου από την πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ» (ζητούσε ακύρωση της απόλυσης). Το δικαστήριο υιοθέτησε τις κατηγορίες της εργοδοσίας για τάχα «αποκλεισμούς» καταστημάτων της κι επιχείρησε να θέσει όρια στη συνδικαλιστική δράση.

Μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», με εκπροσώπους ταξικών συνδικάτων και μαζικών φορέων, συναντήθηκαν με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγκα (αναπληρώνει τον αδειούχο εισαγγελέα). Επέδωσαν σχετικό υπόμνημα και κατήγγειλαν την ευθυγράμμιση της Δικαιοσύνης με τις πολιτικές επιταγές της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της οικονομικής ολιγαρχίας. Επεσήμαναν ότι η Δικαιοσύνη μπορεί και πρέπει να δείξει την πρέπουσα ευαισθησία στους αγώνες της εργατικής τάξης (υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις δικαστών). Και τόνισαν πως η απόφαση στην υπόθεση Νικολόπουλου καταγράφεται αρνητικά στη συνείδηση εργαζομένων και λαού, επίσης αρνητικά επιδιώκει να προδιαγράψει το μέλλον των κατακτημένων ελευθεριών στη συνδικαλιστική δράση.


Ο αντεισαγγελέας τάχθηκε απροκάλυπτα υπέρ της εργοδοσίας, με επιχειρήματα τύπου εκτός από τους εργαζόμενους υπάρχουν και οι επιχειρηματίες και ότι έχει παραγίνει το κακό με τις απεργίες. Για την αργοπορία που δείχνει η Δικαιοσύνη στην εξιχνίαση εργατικών «ατυχημάτων» και την απόδοση ευθυνών, δικαιολογήθηκε ότι χρειάζονται πρώτα πραγματογνωμοσύνες και δεν μπορεί πάντα να επισπεύδεται η διαδικασία. Στο αίτημα της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να αποσυρθεί η εγκύκλιος Σανιδά, ο αντεισαγγελέας τους παρέπεμψε να το υποβάλουν στον εισαγγελέα.

Από την αντιπροσωπεία της «Συσπείρωσης» εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια, καθώς σε Αρειο Πάγο και υπουργείο Δικαιοσύνης όπου μετέβησαν αργότερα τους ανέμενε παραταγμένη αστυνομική δύναμη.

Μάλιστα, στο υπουργείο, κι ενώ το γραφείο του υπουργού είχε ενημερωθεί από την Τετάρτη ότι θα τον επισκέπτονταν, ο υπουργός επέλεξε να λείπει. Μόνο μια υπάλληλος εμφανίστηκε να πει ότι ο υπουργός απουσιάζει. Προφανώς, εκτελώντας εντολές άνωθεν δεν ήθελε καν να μπουν στο υπουργείο, αλλά να παραλάβει το υπόμνημα στο προαύλιο! Με επίμονες προσπάθειες μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ανέβηκαν στο γραφείο του Χ. Καστανίδη όπου πρωτοκολλήθηκε το υπόμνημα κι έλαβαν διαβεβαίωση ότι θα τους οριστεί σύντομα συνάντηση.

Το υπόμνημα

Στο Υπόμνημα που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνεται:

«Μαζί με τη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, πληθαίνουν τα νομοθετήματα, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και δικαστικές αποφάσεις που στρέφονται ευθέως κατά των λαϊκών ελευθεριών, οι οποίες απειλούνται με απόλυτη συρρίκνωση και εξαφάνιση. Στο στόχαστρο βρίσκεται ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία, το οποίο αποτελεί το βασικό μέσο άμυνας που διαθέτουν οι εργαζόμενοι σε μία ταξική κοινωνία για την προάσπιση του εργασιακού και βιοτικού τους επιπέδου.

Το δικαίωμα της απεργίας που υπονομεύεται από την εργοδοσία, την πλειοψηφία των ΜΜΕ και την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προστατεύεται από τη Δικαιοσύνη, αλλά αντίθετα βρίσκεται υπό δικαστική απαγόρευση. Τα δικαστήρια σπεύδουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργοδοτών, κηρύσσοντας όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, φτάνοντας μέχρι και την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρωτοπόρων συνδικαλιστών, όπως συνέβη πρόσφατα με τις απεργίες των ναυτεργατών».

Ακόμα, στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «προκλητικά αντεργατική απόφαση» του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την υπόθεση του JUMBO και για τις δεκάδες δίκες που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα, μετά από τις υπαγορευμένες από την εργοδοσία διώξεις και τη γνωστή εγκύκλιο Σανιδά. Επισημαίνεται ότι «η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο αντιδραστική απέναντι σε όσα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες έχουν ακόμη απομείνει για το λαό, ενώ η Δικαιοσύνη μεροληπτεί απροκάλυπτα υπέρ των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, σε βάρος των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» δηλώνει ότι: «Θα κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις μας μαζί με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, για να δημιουργηθεί μια μεγάλη λαϊκή ασπίδα περιφρούρησης των κατακτημένων με αγώνες και θυσίες λαϊκών ελευθεριών και διεύρυνσής τους μέχρι την πλήρη δικαίωση των λαϊκών συμφερόντων».

Και καταθέτει τα εξής άμεσα αιτήματα:

  • Να ληφθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να γίνει σεβαστό το απεργιακό δικαίωμα και η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους χώρους εργασίας.
  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά που εκδόθηκε, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στα JUMBO και να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες για τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις του μεγαλοκαταστήματος.
  • Να παύσουν όλες οι εκκρεμείς δίκες και διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών και αγωνιζόμενων εργατών, αγροτών, μαθητών κλπ.
  • Να αρθεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών οδηγών φορτηγών ΔΧ και να καταργηθεί ως μέτρο που καταργεί και καταστέλλει το απεργιακό δικαίωμα.
  • Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατά των μαθητών.
  • Να απαγορευθεί η λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και κάθε ηλεκτρονικού μέσου παρακολούθησης των διαδηλώσεων και των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.
  • Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια που επιβάλλουν τη διατήρηση, αποθήκευση και επεξεργασία όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και η διάταξη που θέτει σοβαρά εμπόδια στη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές των συνδυασμών που στηρίζονται από τα λαϊκά στρώματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποσυρθούν τα απεργοσπαστικά μέτρα (2010-10-01 00:00:00.0)
Εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον Σ. Μπάγια (2008-04-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις (2005-07-19 00:00:00.0)
«Ανοίγουν» οι λογαριασμοί 25 δικαστών (2005-06-10 00:00:00.0)
Θα ξεπεραστεί με τις νομοθετικές ρυθμίσεις (2005-03-23 00:00:00.0)
Σε ειδικό εφέτη ανακριτή οι ανακρίσεις (2005-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ