Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εχουν κρεβάτια, δεν έχουν γιατρούς...

Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αμφισσας αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, που αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού. Συζητάμε με τον Γιώργο Αγγελίδη,διευθυντή χειρουργό του νοσοκομείου.

Ο γιατρός μας λέει ότι τα 120 κρεβάτια του νοσοκομείου είναι μια καλή αναλογία για τους 9.000 κατοίκους της Αμφισσας, δεδομένου ότι υπάρχουν δύο Κέντρα Υγείας στην Ιτέα και το Λιδωρίκι. Ωστόσο, οι ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό είναι πολλές.

Υπάρχει ένας παθολόγος, ενώ για τις ανάγκες του νοσοκομείου χρειάζονται τρεις. Δε διαθέτει ακτινολόγο και ο υπερηχογράφος που στοίχισε 52 εκατομμύρια δραχμές μένει ανενεργός, γεγονός αρκετά θετικό για τους ιδιώτες. Δεν υπάρχει παιδίατρος, νευρολόγος, δερματολόγος, ενώ ο ένας καρδιολόγος δεν επαρκεί.

Υπάρχει μόνο ένας δημόσιος αξονικός τομογράφος για όλη την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Οι νεφροπαθείς πηγαίνουν αναγκαστικά στο Νοσοκομείο της Λαμίας, αφού δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης στην Αμφισσα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό υποχρεώνουν τους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις σε άσχετες με την ειδικότητά τους περιπτώσεις. Ακόμη και νεκροτομές! Το '89 δημιουργήθηκε σύγχρονη ψυχιατρική μονάδα στο νοσοκομείο, που μένει ανεκμετάλλευτη.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα δύο Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα όλες οι περιπτώσεις ασθενών να πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς στην Αμφισσα. Ο γιατρός τονίζει ότι ο νομός είναι γερασμένος από άποψη πληθυσμού, αφού η αναλογία νέων και συνταξιούχων, λόγω της υπανάπτυξης, είναι υπέρ των τελευταίων. Να σημειωθεί ότι στις προθέσεις της νομαρχίας είναι να πάρει στη δικαιοδοσία της το νοσοκομείο, παρά την τραγική οικονομική της κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ