Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρότες δάσκαλοι... σκι!

"Αναπτυξιακές" παρεμβάσεις, ασύμβατες με τις πραγματικές ανάγκες του νομού, συναντάμε και στο δίκτυο των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης της Φωκίδας. Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Κίνησης για την Αμφισσα" Λουκάς Γκούνης,αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι 12 προγράμματα ΚΕΚ έχουν πάρει ιδιώτες, έναντι μόλις τεσσάρων δημοσίων προγραμμάτων στο νομό. Ακόμη όμως και το ΚΕΚ που ίδρυσε το Εργατικό Κέντρο της Αμφισσας, επιχορηγείται με εννιά εκατομμύρια δραχμές για να εκπαιδεύσει... δασκάλους χιονοδρομίας και άλλα τόσα για συντηρητές μηχανημάτων χιονοδρομικών κέντρων!

Εξάλλου, η πρόταση της Κίνησης, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη από τους υδάτινους πόρους, που απαιτεί ρητά να πληρώσουν οι εταιρίες βωξίτη την καταστροφή του υδάτινου δικτύου από τις επισφαλείς εξορύξεις, είναι σαφώς αντίθετο από το... χαράτσωμα των Αθηναίων που εμμέσως ζητά η νομαρχία. Να θυμίσουμε και την καταγγελία του επικεφαλής της Κίνησης για την αγορά μεγάλων ορεινών εκτάσεων από πολυεθνική εταιρία για την κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που θα επιφέρει τόση "ανάπτυξη" στο νομό όσο και οι εταιρίες του βωξίτη.

Είναι επίσης σαφές ότι η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων και των αγροτών του νομού για την καθυστέρηση των επιδομάτων από την Αγροτική Τράπεζα, για την καταστροφή της παραγωγής της ελιάς από το δάκο, για τη μείωση της τιμής του γάλατος, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί, μετατρέποντας όλον αυτό το κόσμο σε δασκάλους σκι...

Ούτε, βέβαια, η ύπαρξη των οχτώ Συμβουλίων Περιοχής που δημιουργήθηκαν στο νομό βοηθά στην ανάπτυξη των κοινοτήτων. Ο Λουκάς Γκούνης, που είναι και μέλος του Συμβουλίου Περιοχής που αποτελείται από την Αμφισσα και ακόμη εφτά κοινότητες, τονίζει ότι η ύπαρξη αυτού του θεσμού καταργεί ουσιαστικά τις κοινότητες, θεσμικά και οικονομικά. Τα 10 εκατομμύρια δραχμές μόνο που πήρε το συγκεκριμένο Συμβούλιο Περιοχής, σημαίνει πως οι ήδη φτωχές κοινότητες μέλη του, θα αναγκαστούν να πληρώσουν το κόστος των αναγκών του. Γι' αυτό το λόγο, η παραδοχή εκ μέρους της νομαρχίας των πραγματικών αναγκών είναι ασύμβατη με τη στάση αναμονής κονδυλίων που ναι μεν, σύμφωνα με τον νομάρχη έχουν εγκριθεί αλλά ακόμη δε δόθηκαν, αλλά και που προσανατολίζονται σε έργα τα οποία δεν έχουν σχέση με αυτές τις ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ