Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΚΙΔΑ
Αναπτυξιακή ερήμωση

Στα πλαίσια του "εφικτού" κινείται η νομαρχία της Φωκίδας, απαντώντας με μπαλώματα και μικροπαρεμβάσεις στον αργό θάνατο του νομού

Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Φωκίδας, όπως την άναρχη εκμετάλλευση του βωξίτη από τους ιδιώτες, την πτώση της γεωργικής παραγωγής και ειδικά της ελαιοπαραγωγής, την ανεργία και τη μετανάστευση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το μόνο έργο που μπόρεσε να επιδείξει μέχρι στιγμής, ήταν οι δημοπρατήσεις δύο δρόμων...

Αναπτυξιακή υστέρηση

Οι ευθύνες της κεντρικής διοίκησης στη χρηματοδότηση του νομού είναι σαφείς. Η νομαρχία της Φωκίδας αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα. Ο νομάρχης Απόστολος Καραχάλιος λέει στο "Ρ", ότι ενώ είχαν ζητηθεί για τις λειτουργικές ανάγκες του '95, 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, δόθηκε μόνο 1,9 δισεκατομμύριο. Παραδέχεται επίσης ότι η κατασκευή νέων δρόμων πρέπει να συνοδεύεται από αναπτυξιακά έργα. Οσον αφορά στο προσωπικό, η νομαρχία έχει ανάγκη από εξειδικευμένους ανθρώπους πάνω σε διάφορους τομείς, που δεν τους έχει.

Ο νομάρχης κάνει λόγο για "αναπτυξιακή υστέρηση" του νομού και δηλώνει, πως αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, δε θα μείνει κανένας νέος στο νομό. Για παράδειγμα μας λέει ότι, ενώ το 1975 στο νομό λειτουργούσαν 83 σχολεία με 4.000 μαθητές, το '95 λειτουργούσαν 45 σχολεία με 2.000 μαθητές και η πορεία εξακολουθεί να είναι φθίνουσα. Μόνο 40 δήμοι και κοινότητες από τους 91 του νομού έχουν σχολείο.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία, αναφέρει, είναι επίσης φθίνουσες. Οι νέοι δεν ακολουθούν το επάγγελμα, επειδή το εισόδημα δεν είναι εξασφαλισμένο και παραδέχεται, ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στοχεύει στη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. "Δε μας εξασφαλίζει ευοίωνο μέλλον", είπε. Η νομαρχία κάνει μόνο κάποιες μικροπαρεμβάσεις στα πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης των βοσκότοπων, όπως διανοίξεις μονοπατιών, στέγαστρα για τα ζώα και υδατοδεξαμενές, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δραχμών, που όμως δεν επαρκούν, ενώ βέβαια δεν αποτελούν λύση στη συνεχιζόμενη μείωση του ζωικού πληθυσμού.

Οι... "καλοί επενδυτές"

Για το μείζον πρόβλημα του νομού, που είναι η άρδευση του ελαιώνα, ο νομάρχης λέει ότι πρέπει να εξασφαλιστούν 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Σχετική πρόταση της νομαρχιακής επιτροπής αναφέρει ότι η λύση βρίσκεται στην κατασκευή λιμνοδεξαμενής, που θα μαζεύει τα νερά εκτός του Μόρνου, γεγονός που απαιτεί τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πάντως, η πολιτική αντιμετώπισης της υπανάπτυξης του νομού από τη νομαρχία, προσανατολίζεται στον τριτογενή τομέα. Ακόμη και το βιοτεχνικό πάρκο που αποτελεί αίτημα ετών των φορέων του νομού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφήνεται στην... "καλή θέληση" των "περίφημων" επενδυτών. Ο νομάρχης μάλιστα δηλώνει πως "είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τον όποιο επενδυτή".

"Εφικτό"... χαράτσι!

Η τουριστική ανάπτυξη, λοιπόν, είναι κατά το νομάρχη μια "εφικτή" προοπτική. Αυτό όμως δεν είναι επιλογή της νομαρχίας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δε φείδεται χρημάτων, για να βρουν οι τουρίστες της τουριστική υποδομή. Ενώ, λοιπόν, η νεολαία του νομού αναζητά μακριά από το τόπο της δουλιά, ο νομάρχης λέει, εμφανώς ικανοποιημένος, ότι υπάρχουν 500 εκατομμύρια από το δεύτερο "πακέτο Ντελόρ" για την τουριστική ανάπτυξη των ορεινών όγκων. Δίνονται μάλιστα 450 εκατομμύρια δραχμές για προπονητικό κέντρο σκι...

Ακόμη μία "εφικτή" λύση κατά το νομάρχη είναι και η διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών για το νερό του νομού που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Αθήνας, χρηματικού ύψους 10 δραχμών ανά κυβικό. Η μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης, βέβαια, κάνει σχεδόν σαφές, ότι αν γίνει αποδεκτή αυτή η "λύση" της νομαρχίας, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου θα κληθούν να πληρώσουν ένα μέρος των "σπασμένων" της εγκατάλειψης της Φωκίδας!

Ανάλογα οφέλη θέλει η νομαρχία και για την "προσφορά" του νομού στη χώρα μέσω του βωξίτη, μόνο που υπάρχει μια "μικρή λεπτομέρεια": Το κέρδος από τον βωξίτη πηγαίνει στα χρηματοκιβώτια των εταιριών που ασελγούν στα βουνά του νομού. Από την κουβέντα, όμως, δε φάνηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο της νομαρχίας ενάντια σε αυτή την καταστροφή.

Τέλος... αδιευκρίνιστου οφέλους για το νομό είναι και το αίτημα της νομαρχίας για την ίδρυση ΤΕΙ και κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Αμφισσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ