Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Ανεξέλεγκτοι οι κλινικάρχες

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς γιατί "μπήκε στο ψυγείο" το ΠΔ 517/91

Οι ιδιωτικές κλινικές, όπως έχει αποδειχτεί από ελέγχους δημοσίων υπηρεσιών υγιεινής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παρέχουν από μέτρια έως χαμηλή περίθαλψη και υπηρεσίες και δεν εφαρμόζουν τις προδιαγραφές και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος 517/91, που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τη σύνθεση του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Τα παραπάνω επισημαίνουν σε χτεσινή ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής. "Οι πολιτικές, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν ως συνέπεια την υπονόμευσή του και, ταυτόχρονα, τη διόγκωση της εμπορευματοποίησης και ιδιόμορφης ιδιωτικοποίησης της υγείας, με τη διεύρυνση της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας" και τη συνακόλουθη αύξηση των κερδών και του τζίρου των επιχειρηματιών αυτής της "αγοράς"". Ακόμη, συνεχίζουν οι βουλευτές, στις κλινικές αυτές δεν τηρούνται οι προδιαγραφές αυτές, απλούστατα γιατί κοστίζουν, ενώ το κύριο ζητούμενο για τους κλινικάρχες είναι η επίτευξη του μέγιστου κέρδους.

Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 1995 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα εννιά ιδιωτικές κλινικές, ενώ σε άλλες εννιά επιβλήθηκαν πρόστιμα γιατί δεν τηρούσαν στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας τους. Οι έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές έγιναν απ' την Υπηρεσία Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών και η Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις σε 30 τουλάχιστον κλινικές. Οι παραβάσεις αφορούσαν τους κανόνες υγιεινής, την κακή διατροφή των ασθενών και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Οι ελλείψεις στο προσωπικό αφορούσαν τους γιατρούς, το υγειονομικό και το βοηθητικό προσωπικό.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, τονίζουν οι Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής, σε πολλές ιδιωτικές κλινικές, ιδιαίτερα στις μεγάλες, εκδηλώνεται η ασυδοσία των κλινικαρχών, οι οποίοι με αντεργατικές μεθοδεύσεις επιδιώκουν την πολυαπασχόληση των εργαζομένων με εξευτελιστικές αποδοχές, την ανατροπή των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), αναφέρουν οι βουλευτές, με δύο υπομνήματά της προς τα αρμόδια υπουργεία έθεσε αυτά τα ζητήματα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν σημειωθεί θετικά αποτελέσματα, αλλά το αντίθετο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Ποιοι παράγοντες ώθησαν ώστε να μπει "στο ψυγείο" το ΠΔ 517/91, το οποίο ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται με την ανοχή της κυβέρνησης, τι προτίθεται να φέρει στη θέση του και αν αυτό θα είναι ενταγμένο σε γενικότερο νομοσχέδιο για την υγεία.
  • Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις από πολλούς - ιδιαίτερα μεγάλους - κλινικάρχες και με ποιον τρόπο θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ