Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ
Την άλλη βδομάδα, η απόφαση για την πολυκατοικία

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, η προσφυγή των 27 συνιδιοκτητών, που ζητούν διακοπή εργασιών ή μεταστέγαση

Αναστάτωση και φόβο για τη ζωή των ενοίκων μιας εξαώροφης πολυκατοικίας στην οδό Κασομούλη 60 στο Νέο Κόσμο, έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό, αφού εξαιτίας τους το κτίριο γέμισε ρωγμές πιο επικίνδυνες από τις οποίες είναι αυτές στα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου, στο ισόγειο και στους εξωτερικούς τοίχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεοδομία Αθηνών αναφέρει ότι η πολυκατοικία έχει υποστεί ανακατανομή του φορτίου της, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή προσωρινή διαταγή για το σταμάτημα των έργων στη θέση "Ανάλατος".

Χτες στο ίδιο δικαστήριο συζητήθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν εις βάρος της κοινοπραξίας "Αττικό Μετρό" 27 συνιδιοκτήτες της εν λόγω πολυκατοικίας, ζητώντας την αναστολή των εργασιών ή τη μεταστέγασή τους σε άλλους χώρους με δαπάνη της εταιρίας. Παράλληλα, πέντε συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων κατέθεσαν και μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών εναντίον του ΔΣ της κοινοπραξίας και κατά παντός υπευθύνου, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες του Μετρό προξένησαν βλάβη στα σπίτια τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, ο πολιτικός μηχανικός Φ. Βασιλείου που τόνισε ότι "υπάρχει ρήγμα και καθίζηση, αλλά αν μπουν στηρίγματα, δε θα υπάρχει πρόβλημα". Πρόσθεσε, όμως, ότι "τα έργα έχουν επηρεάσει τη δομική υπόσταση της πολυκατοικίας και μάλιστα σε βαθμό επικίνδυνο για το σκελετό της".

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο μάρτυρας της κοινοπραξίας Π. Βέτας ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη διάνοιξης του έργου. "Οι ρωγμές, είπε, δεν αφορούν το σκελετό του κτιρίου και αν τοποθετηθούν υποστυλώματα δε θα υπάρχει θέμα". Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι "σε όλο τον κόσμο είναι αδύνατο να γίνουν οι κατασκευές αυτές χωρίς μετατοπίσεις" και πως "ελήφθησαν μέτρα, ώστε αυτές να περιοριστούν στο ελάχιστο, ακόμη και κάτω από τα όρια". Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να πέσει το κτίριο σε περίπτωση σεισμού.

Υπέρ της συνέχισης των εργασιών τάχθηκαν με τις καταθέσεις τους άλλοι δύο μάρτυρες της κοινοπραξίας. Ο συντονιστής του έργου κατασκευής Χ. Βογιατζόγλου και ο προϊστάμενος του εργοταξίου "Ανάλατος", Μ. Τουρκομανώλης. Ο πρώτος εκτίμησε ότι "η εξέλιξη του φαινομένου των ρωγμών είναι βραδεία και οι μετακινήσεις έχουν σταματήσει από τον Οκτώβρη". Ο δεύτερος είπε ότι "η μελέτη του έργου εφαρμόζεται απόλυτα" και χαρακτήρισε "στατική" την καθίζηση.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι δύο πλευρές θα καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους στο δικαστήριο. Μέχρι την έκδοση απόφασης που αναμένεται την προσεχή βδομάδα, θα ισχύει η προσωρινή δικαστική διαταγή για απαγόρευση των εργασιών του Μετρό στο συγκεκριμένο σημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ