Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"Εκφράζουμε τη νέα γενιά και τη μαχόμενη δικηγορία"

Τις θέσεις και το πρόγραμμά της παρουσίασε η παράταξη, σε συγκέντρωση δικηγόρων που έγινε χτες

"Δεν εκφράζουμε και δε θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγαλοδικηγορία. Δε θέλουμε να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των μεγαλογραφείων που είναι οργανωμένα σαν επιχειρήσεις με έμμισθους υπαλληλοποιημένους δικηγόρους - συνεργάτες και που αντιμετωπίζουν την υπεράσπιση των πολιτών απλώς ως μια δραστηριότητα του τριτογενούς τομέα της οικονομίας".Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες στη νέα γενιά των δικηγόρων, στους μαχόμενους και στους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα ο Βασίλης Δημόπουλος,επικεφαλής της Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΔΑΚ) και υποψήφιος πρόεδρος για το ΔΣΑ στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 Φεβρουαρίου.

Οπως επισήμανε ο Β. Δημόπουλος στη χτεσινή συγκέντρωση των δικηγόρων, η ΔΑΚ έχει μια και μόνο φιλοδοξία: Να εκπροσωπήσει τους μαχόμενους δικηγόρους και να αντιπαραθέσει στο "μοντέλο" του μεγαλοδικηγορικού γραφείου τη δημιουργία συλλογικών μορφών άσκησης της δικηγορίας.

Να ψηφίσουν το συνδυασμό της ΔΑΚ με επικεφαλής τον Β. Δημόπουλο κάλεσε τους δικηγόρους ο Γ. Γουσέτης,ο πιο παλιός δικηγόρος συνδικαλιστής και αποδεκτός από όλους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, και ο οποίος για μια εικοσαετία αγωνίζεται από το ΔΣΑ για τα προβλήματα των δικηγόρων. "Το να αγωνίζομαι για τις επιδιώξεις και τα προβλήματα των μαχόμενων δικηγόρων, είπε ο Γ. Γουσέτης ανοίγοντας τη χτεσινή συγκέντρωση, συνυφαίνεται με την ίδια μου τη ζωή".

Προτάσεις για τους πολλούς

Στην όλο και αυξανόμενη τάση δημιουργίας μεγαλοδικηγορικών γραφείων και συσσώρευσης της δικηγορικής ύλης, καθώς και στις νέες προκλήσεις (εξειδίκευση, τεχνολογία, γραμματειακή υποστήριξη), ο Β. Δημόπουλος είπε ότι η πλειοψηφία των δικηγόρων μπορεί και πρέπει να δώσει απάντηση με τη δημιουργία συλλογικών μορφών άσκησης της δικηγορίας που θα εξασφαλίζουν την ισότιμη συνεργασία μεταξύ πολλών δικηγόρων, την επιστημονική οντότητα και σχετική αυτοτέλεια του κάθε συνεργαζόμενου δικηγόρου.

Οι προτάσεις της ΔΑΚ κινούνται στην κατεύθυνση στήριξης των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και αφορούν κυρίως τους νέους δικηγόρους.

Για τη φορολογία των δικηγόρων ο Β. Δημόπουλος είπε ότι με το ισχύον σύστημα φοροδιαφεύγουν τα πολύ μεγάλα δικηγορικά εισοδήματα, ενώ πολλοί δικηγόροι φορολογούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια για εισοδήματα που δεν πραγματοποιούν.

Οι στόχοι του ΔΣΑ θα πρέπει να είναι:

  • Αμεσος διπλασιασμός των συντάξεων του ΚΕΑΔ, γιατί υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις μετά το διπλασιασμό της αξίας των ενσήμων και την ενιαιοποίηση.
  • Αύξηση των συντάξεων του Ταμείου Νομικών κατά 20% από 1 - 1 - 1996 και πλήρη εφαρμογή του νόμου 1090/80 για σύνταξη ίση με το 80% του βασικού μισθού του εφέτη, αμέσως μετά την ισχύ του νέου μισθολογίου των δικαστών.
  • Κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης του Ταμείου Νομικών με εκλογή ως προέδρου του προσώπου που θα υποδεικνύεται από την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων του κράτους.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους δικηγόρους.
  • Ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών με ευνοϊκούς όρους και χωρίς επιβαρύνσεις.

Σχετικά με τον πληθωρισμό στο δικηγορικό κλάδο, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι η ανάδειξή του σαν δήθεν κύριου προβλήματος, συσκοτίζει τις κοινωνικές και πολιτικές αιτίες των προβλημάτων και αποπροσανατολίζει τους δικηγόρους από τους αγωνιστικούς τους στόχους. Παράλληλα, η πρόταση για περιορισμό των εισαγόμενων στις νομικές σχολές είπε ότι τέτοια προβλήματα όπως η "ανεργία και η υποαπασχόληση δεν αντιμετωπίζονται με "κλείσιμο" των διάφορων επαγγελμάτων". Ολες σχεδόν οι άλλες παρατάξεις που προτείνουν το βίαιο προληπτικό αποπληθωρισμό, όχι μόνο δε βοηθούν στην αναμόρφωση των νομικών σπουδών, αλλά το μέτρο αυτό θα κατέληγε στην ταξική επιλογή των δικηγόρων.Για το ΔΣΑ ο Β. Δημόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε αποσύνθεση, αδράνησε για όλα τα μεγάλα προβλήματα των δικηγόρωνμικρών και μεσαίων εισοδημάτων και ουσιαστικά βοήθησε στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο των δικηγόρων και της δικαιοσύνης.

Κριτήριο, η συνεπής αγωνιστική παρουσία

Η ΔΑΚ, είπε, έχει ως μέτρο αξιολόγησης των προσωπικοτήτων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της, τη συνεπή αγωνιστική παρουσία τους στο χώρο της δικηγορίας, τη θέση τους στα γενικότερα ζητήματα της δικαιοσύνης, του δικαίου, των κοινωνικών και των ατομικών δικαιωμάτων, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη δικηγορία, τόσο σε σχέση με τους συναδέλφους τους, όσο και με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη υπεράσπισης. Στο ψηφοδέλτιό της είναι άτομα που θα αγωνιστούν για τα προβλήματα των δικηγόρων και όχι να χρησιμοποιήσουν το ΔΣΑ ως εφαλτήριο, προκειμένου να υλοποιήσουν άλλες φιλοδοξίες τους, άσχετες με τη μαχόμενη δικηγορία.

Ο συνδυασμός της ΔΑΚ υπερτερεί των άλλων παρατάξεων σε πολλά θέματα. Είναι η πιο νεανική παράταξη με μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων τα 35 χρόνια. Είναι η παράταξη με το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών στο ψηφοδέλτιο. Από τους 24 υποψηφίους για το διοικητικό συμβούλιο οι 10 είναι γυναίκες. Επίσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού της ΔΑΚ είναι ο πιο νέος από τις 14 παρατάξεις που κατεβαίνουν συνολικά στις δικηγορικές εκλογές. Είναι η παράταξη που δε διαθέτει στο ψηφοδέλτιό της "γνωστές δικηγορικές προσωπικότητες των μίντια", αλλά διαθέτει ανθρώπους με ήθος, αξιοπρέπεια και προσφορά στους κοινωνικούς και μαζικούς αγώνες.

Τέλος, όσον αφορά την εμφανιζόμενη ως νέα πρόταση για ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο επικεφαλής της ΔΑΚ είπε ότι αυτή η πρόταση αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 1976 στο ΔΣΑ. Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα μονοπωλήσουν το ΔΣΑ οι ισχυρότερες παρατάξεις, ενώ οι μικρές ομάδες θα εξαφανιστούν από το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, είπε. Ενώ πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό μεγιστοποιεί το ρόλο των προσώπων και ελαχιστοποιεί την αξία των προγραμμάτων και ενισχύει τις τάσεις δημαγωγίας, βεντετισμού κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας για το σύλλογο των μαχόμενων δικηγόρων (2002-02-27 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο οι αριστεροί «Μαχόμενοι Δικηγόροι» (2002-02-10 00:00:00.0)
Για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων δικηγόρων (1999-02-17 00:00:00.0)
Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος (1999-01-29 00:00:00.0)
Θετική υποδοχή βρήκε η διακήρυξη (1996-02-09 00:00:00.0)
Αποδεκτός από ευρύτερο φάσμα ο Β. Δημόπουλος (1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ