Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Η Μεγαλόπολη ερημώνει...

Κάποτε ήταν η πιο ζωντανή πόλη της Αρκαδίας. Σήμερα τη χαρακτηρίζουν η ανεργία, η φυγή των νέων, η ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος, η εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικότερα η αδιαφορία του κράτους

Η ερήμωση της πόλης, η ανεργία, η ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος, η εγκατάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς και γενικότερα η αδιαφορία του επίσημου κράτους σε όλα τα επίπεδα, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατούπολη της Αρκαδίας, η Μεγαλόπολη.

Στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Πέμπτη ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης, με τον δήμαρχο της πόλης Σπύρο Τσιριγώτη και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, ειπώθηκαν πολλά, διασταυρώθηκαν απόψεις, προτάθηκαν λύσεις. Κοινό σημείο όλων, η διαπίστωση ότι η τύχη αυτής της πόλης έχει αφεθεί στο ...φιλότιμο των κατοίκων και των φορέων της. "Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα πολιτική όλων των κυβερνήσεων λειτούργησε, έτσι ώστε η τελευταία απογραφή του 1991 να παρουσιάζει το μόνιμο πληθυσμό της πόλης σε 4.666 κατοίκους. Η Μεγαλόπολη ερήμωσε", τόνισε ο δήμαρχος. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αύξηση της ανεργίας, το "πάγωμα" της αγοράς και κυρίως η φυγή των νέων από την πόλη τους.

Κι είναι να απορεί κανείς πώς μια πόλη, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας μας, αυτό της ΔΕΗ, ερημώνει σιγά σιγά. "Στα εργοστάσια της ΔΕΗ εργάζονται 3.000 άτομα, εκ των οποίων όμως τα 2.000 μεταφέρονται στην Τρίπολη ή στην Καλαμάτα", εξηγεί ο Σπ. Τσιριγώτης. "Ταυτόχρονα, η ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει σ' αυτό. Στο κλειστό λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, εκπέμπονται καθημερινά τόνοι τέφρας, ρυπογόνων ουσιών και διοξειδίου του θείου", συμπλήρωσε.

Ο Δ. Κουμπούρης συμφώνησε πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές βιομηχανικής ανάπτυξης, οι οποίες δυστυχώς αντιμετωπίζουν και τα σοβαρότερα προβλήματα. Αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, ΤΑ με την έννοια της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας δεν είχαμε ποτέ. "Τις αρμοδιότητες αυτές πρέπει οι δήμαρχοι να τις πάρουν με το σπαθί τους. Με αγώνες και διεκδίκηση. Πρέπει κάποτε να λειτουργήσει διαφορετικά η ΤΑ", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ενα ακόμα σοβαρό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης είναι η εγκατάλειψη του μεγαλύτερου αρχαίου θεάτρου της χώρας μας, χωρητικότητας 20.000 θέσεων. Βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο της Μεγαλόπολης και σε ελάχιστη απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού. "Η κατάστασή του είναι τέτοια που σαν Ελληνες ντρεπόμαστε. Ζητάμε άμεσα την αναστήλωσή του", είπε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στην περιοχή ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής, που αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στην Πάτρα. "Γιατί να μην δημιουργηθεί ένα μουσείο στην περιοχή μας;", διερωτήθηκε.

Ο Δ. Κουμπούρης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα παρέμβει στη Βουλή για όλα τα προβλήματα της Μεγαλόπολης, ωστόσο, διευκρίνισε για μια ακόμα φορά ότι "αυτό δε φτάνει, χρειάζονται αγώνες και προσπάθειες από όλους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ