Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Τριάντα χρόνια στάζουν οι στέγες...

Χτίστηκε το 1967, μετά από έναν καταστροφικό για την περιοχή σεισμό, με σκοπό να εξυπηρετηθούν προσωρινά οι ανάγκες των μαθητών της Μεγαλόπολης. Εχουν περάσει από τότε 29 ολόκληρα χρόνια και σήμερα 180 παιδιά συνεχίζουν να στεγάζονται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο - κατασκευασμένο από αμίαντο - κάτω από απαράδεκτες συνθήκες!

Τραγική η εικόνα που συνάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δήμος Κουμπούρης, την προηγούμενη Παρασκευή, επισκεπτόμενος το χώρο του σχολείου. Η τοιχοποιία του αποτελείται από δύο επίπεδες πλάκες υπερσυμπιεσμένου αμιαντοτσιμέντου - είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για καρκινογόνο υλικό - οι οποίες μάλιστα σε πολλά σημεία έχουν σπάσει. Η στέγη είναι τρύπια και όταν βρέχει πολλές αίθουσες γεμίζουν νερά. Τα παράθυρα βρίσκονται σε κακή κατάσταση, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανοίγουν με τίποτα και οι αίθουσες αερίζονται μόνο από τις πόρτες. Θέρμανση δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως θερμάστρες πετρελαίου, οι οποίες όχι μόνο δημιουργούν πρόβλημα χρόνου, καθαριότητας και οικονομίας, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν και τα αναμενόμενα. Οσο για την ηλεκτρική εγκατάσταση του σχολείου αρκεί μια ματιά στις πρίζες και στους διακόπτες των αιθουσών, για να διαπιστώσει κανείς ότι αποτελούν πηγή κινδύνου για τους μικρούς μαθητές αλλά και για το προσωπικό του σχολείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Αθ. Μαμαρέλης, επισήμανε ότι για το θέμα αυτό επανειλημμένα έχουν σταλεί υπομνήματα στο υπουργείο Παιδείας και στη νομαρχία Αρκαδίας τόσο από το σύλλογο όσο και από τη Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης. Μάλιστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πόλη έχουν γίνει κινητοποιήσεις από κατοίκους και φορείς, ζητώντας την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου και την ανέγερση νέου που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σχολικής περιφέρειας. "Είναι κρίμα μια πόλη με τόσα προβλήματα, να 'χει και τέτοια σχολεία", είπε ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού, Β. Μπερζιώτης, στον βουλευτή του ΚΚΕ. "Είναι απαράδεκτο δάσκαλοι και μαθητές να κινούνται καθημερινά μέσα σε καρκινογόνα υλικά αμιάντου, σε μια μάλιστα από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας", τόνισε μια μέρα νωρίτερα στον βουλευτή ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Σπ. Τσιριγώτης.

"Εχει εγκριθεί από το δήμο το ποσό των 250 εκατομμυρίων για την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου. Ωστόσο, το θέμα κολλά, χρόνια τώρα, από τη νομαρχία Αρκαδίας αφού δε θεωρείται ως έργο άμεσης προτεραιότητας", υπογράμμισε ο Αθ. Μαμαρέλης. Και κατέληξε: "Ελπίζουμε, τουλάχιστον έτσι μας υποσχέθηκαν, ότι φέτος θα εγκριθεί το έργο και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά μας θα μπορούν να διδάσκονται με... αξιοπρέπεια".

Ενας και προβληματικός...

Στη Μεγαλόπολη, σε μια κατεξοχήν εργατική πόλη, υπάρχει μόνο ένας κρατικός παιδικός σταθμός. Κι ενώ μετά δυσκολίας προσπαθεί να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες της περιοχής, η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Από το 1991 ο παιδικός σταθμός λειτουργεί μόνο με τρεις νηπιαγωγούς, και χωρίς καθόλου βοηθητικό προσωπικό! Ωστόσο, οι νηπιαγωγοί λένε "δόξα σοι ο Θεός", μιας και η ΔΕΗ φρόντισε να καλύψει το κενό του κράτους... Ενας μάγειρας και μια καθαρίστρια έχουν αναλάβει, με απόσπαση από τη ΔΕΗ, εδώ και τέσσερα χρόνια να καθαρίζουν και να μαγειρεύουν για τα παιδιά του σταθμού και οι νηπιαγωγοί μπορούν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους. "Δε φτάνει, όμως, που υπάρχουν κενές τρεις οργανικές θέσεις, τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για τα έξοδα του σταθμού έχουν μειωθεί αρκετά. Εχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε τα αναγκαία. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να "τσοντάρουμε" και μεις", είπε στο "Ρ" μια από τις τρεις νηπιαγωγούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποσχέθηκε τόσο στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού, όσο και στους εργαζόμενους του κρατικού παιδικού σταθμού να φέρει αυτά τα θέματα στη Βουλή, "γιατί είναι απαράδεκτο μια περιοχή με τόσες άλλες δυσκολίες να αντιμετωπίζει και προβλήματα τέτοιας μορφής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ