Τετάρτη 14 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Την Παρασκευή εκδικάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή εναντίον της μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ

Την ερχόμενη Παρασκευή, εκδικάζεται από το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου Αγ. Παρασκευής και της επιτροπής κατοίκων της πόλης κατά της μελέτης περιβαλλοντικών όρων, που προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού.

Δήμος και κάτοικοι αντιδρούν στην υπέργεια διάνοιξη της λεωφόρου, λέγοντας ότι θα αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση στο Λεκανοπέδιο, θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος από τα 50.000 αυτοκίνητα που θα περνούν καθημερινά από το δήμο, θα ανοιχτεί ο δρόμος στην οικοπεδοποίηση του Υμηττού, θα επιφέρει απαλλοτριώσεις στην περιοχή των Πευκακίων, που είναι ήδη δομημένη και θα διχοτομήσει την περιοχή.

Ο δήμος, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, προτείνει τη λύση της υπόγειας κατασκευής με σήραγγα, τονίζοντας ότι το κόστος της σήραγγας θα είναι ελάχιστο, συγκριτικά με το περιβαλλοντικό κέρδος. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Υμηττός είναι ιδανικός για υπόγεια κατασκευή.

Ωστόσο, το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέπεμψε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Το τελευταίο, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση τον Ιούλη του '95, μετά από σειρά αναβολών, υποστήριξε κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπ. Χαλβατζής και Χρ. Λαζαρίδης καταψήφισαν την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής είχε τονίσει ότι η λεωφόρος θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετηθεί κυρίως το αεροδρόμιο που θα γίνει στα Σπάτα. Ενα έργο, για το οποίο έχουν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις, που αφορούν στη μη αναγκαιότητα ενός αεροδρομίου - "γίγαντα" για την Ελλάδα, αλλά και για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Επίσης προειδοποίησε ότι η παραπέρα τσιμεντοποίηση του βουνού, που θα είναι φυσικό επακόλουθο της υπέργειας διάνοιξης του δρόμου, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει και την αιτία πλημμυρών. Ανάμεσα σε άλλα, η "ΝΑΣ" είχε προτείνει τον χαρακτηρισμό της περιοχής γύρω από τις δύο πλευρές της περιφερειακής και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από αυτήν, σαν δασική έκταση χωρίς οικοπεδική αξία.

Μετά από την απαράδεκτη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κάτοικοι και δήμος προχώρησαν σε συγκεντρώσεις, κλείσιμο του δημαρχείου και συναυλία διαμαρτυρίας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως, προχώρησε στην ανάθεση του έργου και μένει μόνο η κύρωσή του από τη Βουλή. Η προσφυγή στο ΣτΕ προσπαθεί να προσβάλει τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ με νομικές και ουσιαστικές παραλείψεις. Σε σχετική του ανακοίνωση, ο δήμος τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με κάθε μέσο μέχρι την κατασκευή της περιφερειακής με σήραγγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ