Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περισσότερα από 1.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ που επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να διεκδικήσουν δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους

Δημόσιους δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς καλεί τους γονείς να διεκδικήσουν η ΚΟΘ του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί με τους παιδικούς σταθμούς σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία, συνολικά 1.000 παιδιά έχουν μείνει εκτός παιδικών σταθμών σε δήμους της Θεσσαλονίκης. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης απορρίφθηκαν 400 αιτήσεις, στην Καλαμαριά 180, στον Εύοσμο 200, στο Κορδελιό 30, στη Σταυρούπολη 60, στη Μενεμένη 20, ενώ στο Δήμο Συκεών κατατέθηκαν 650 αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς που είναι δυναμικότητας 550 παιδιών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Για άλλη μια χρονιά οι θέσεις σε παιδικούς σταθμούς είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες και από τις αιτήσεις που έγιναν, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται σχεδόν 1.000 παιδιά, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε αυτά δε συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούσαν να κάνουν ή δεν έκαναν αίτηση για διάφορους λόγους (ετεροδημότες, μεταναστόπουλα).

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και σε απαραίτητες υποδομές (κατάλληλοι χώροι και αίθουσες, παιχνίδια και λοιπός εξοπλισμός) είναι μεγάλες. Μεγάλο πρόβλημα είναι και η μεταφορά των παιδιών, ενώ ελλιπής είναι και η υγειονομική παρακολούθησή τους.

Παρ' όλα αυτά τα τροφεία είναι στα ύψη στους περισσότερους δήμους, ως ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση της προσχολικής αγωγής.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των απαιτήσεων του κεφαλαίου. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, με την ΕΕ και πλέον με το Μνημόνιο και την τρόικα, δεν έχουν αφήσει όρθιο κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι διοικήσεις των δήμων που υλοποιούν την πολιτική του ευρωμονόδρομου σε τοπικό επίπεδο, είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη ΝΔ, είτε σε συνεργασία με το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑ.Ο.Σ. έχουν προωθήσει και την εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών.

Το σχέδιο "Καλλικράτης" που θα εφαρμοστεί στους νέους δήμους και μετά τις τοπικές εκλογές θα επιδεινώσει την κατάσταση. Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, συνολικά η υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ θα γκρεμίσει και τα υπόλοιπα δικαιώματα και σε τοπικό επίπεδο.

Καλούμε τους γονείς που στερούνται και αυτού του δικαιώματος να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην υποταχθούν στη λογική "δε γίνεται και τίποτα". Να οργανώσουν την αντίδρασή τους και τον αγώνα με κατά τόπους επιτροπές, μέσα από τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, τους μαζικούς φορείς.

Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η ανάγκη να εγκαταλείψουν οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί η πολιτική που εφαρμόζουν στρέφεται ενάντια στη ζωή τους. Να τιμωρηθούν και οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων που είναι ή θα εμφανιστούν ως υποψήφιοι στις επερχόμενες τοπικές εκλογές και να ενισχυθεί η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ", που σταθερά και απαρέγκλιτα θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και μετά τις εκλογές, στην πάλη του λαού που πρέπει να δυναμώσει.

Να διεκδικήσουμε:

  • Δημόσιους Δωρεάν Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς και Κέντρα Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.
  • Να καταργηθούν όλα τα τροφεία και η λειτουργία των παιδικών σταθμών να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Συνεχή έλεγχο για τα κτίρια και τις υποδομές, ώστε οι χώροι να είναι ασφαλείς και προστατευμένοι και για περιπτώσεις σεισμών και πυρκαγιών, αλλά και κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν παιδιά.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εκπαιδευτικού και άλλων ειδικοτήτων) και μονιμοποίηση όσων εργάζονται και σήμερα με πλήρη δικαιώματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας των σταθμών.
  • Μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, που έχουν άνεργο και απολυμένο, των νέων μεταναστών, των μονογονεϊκών οικογενειών και αυτών με ανάπηρα παιδιά. Μέτρα για τη μητρότητα, με αύξηση των επιδομάτων τοκετού και λοχείας και της άδειας που δικαιούνται οι νέες μητέρες.
  • Διετή υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και αντίστοιχα 3ετή για παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ