Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καταγγέλλει την παράδοση του Κίσαβου σε επιχειρηματικό όμιλο

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών και στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμαναν ότι πρόκειται για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας

Να μην προχωρήσει το ξεπούλημα του Κίσαβου σε επιχειρηματίες ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση». (Τμήμα του Κίσαβου που είχε καταστραφεί από φωτιές το 2007)
Να μην προχωρήσει το ξεπούλημα του Κίσαβου σε επιχειρηματίες ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση». (Τμήμα του Κίσαβου που είχε καταστραφεί από φωτιές το 2007)
Την παράδοση του Κίσαβου στον Ομιλο «Μυτιληναίος» για κερδοσκοπική εκμετάλλευση, που προωθείται από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, κατήγγειλαν, χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους «καλλικρατικούς» Δήμους Αγιάς και Τεμπών.

Σήμερα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Λακέρειας θα συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει την εργολαβία του Ομίλου «Μυτιληναίος» για την ανάπτυξη και κατασκευή αιολικού πάρκου 44 MW, με 22 ανεμογεννήτριες, πάνω στον Κίσαβο, στις θέσεις «Νίκη - Μαγούλα - Μάσκα - Φωτεινή - Πατούσα - Καλλιθέα - Πλάκα Τρανή - Μικρή Πλάκα».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου οι Χρ. Μπίκας, υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών, Πέτρος Σίμος, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς και οι Β. Κακαγιάννης και Γ. Σκόκας, στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμαναν ότι πρόκειται, ουσιαστικά, για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, φυσικού πλούτου της περιοχής σε ιδιώτες και τόνισαν ότι ο κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή σε ιδιωτική «ζώνη» εκμετάλλευσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, είναι πλέον άμεσος.

Και όλα αυτά - είπαν - προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα πουλούν πανάκριβα, για να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που ως χρήστες ενέργειας θα πληρώνουν το τίμημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα που παράγουν τα ιδιωτικά αιολικά πάρκα σε τιμές υπερδιπλάσιες από εκείνη που κοστίζει η παραγωγή ρεύματος στην ίδια. Και βέβαια το κόστος αυτό θα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ωφελείται μόνο το κεφάλαιο

Αναφερόμενοι στους ισχυρισμούς εκείνων που προωθούν την «επένδυση», ότι απ' αυτή θα υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία, υπογράμμισαν ότι το 3% που έχουν υποσχεθεί σαν αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο, θα είναι τα «30 αργύρια» για να «αγοράσουν» τη συγκατάθεση των κατοίκων του.

Σημειώνοντας ότι τα 300.000 ευρώ κατά έτος που θα δίνονται, υποτίθεται, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ανατολής, αντιστοιχούν σε 10 εκατ. ευρώ ετήσιο τζίρο του Μυτιληναίου, επισήμαναν πως ο ίδιος ο δήμαρχος Λακέρειας, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ανάγκες και χρόνια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής για οδικό δίκτυο για άμεση σύνδεση με την Αγιά μέσω Μεγαλόβρυσου, προσπαθεί να αποσπάσει τη συγκατάθεση των κατοίκων για το ξεπούλημα του ορεινού όγκου του Κίσαβου.

Οσον αφορά στις υποσχέσεις ότι οι κάτοικοι δε θα ξαναπληρώσουν ρεύμα στη ΔΕΗ, αυτές - είπαν - θα εξανεμιστούν με την εφαρμογή των πρόσφατα ανακοινωμένων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, έως 105% στα νοικοκυριά και μέχρι 60% στα αγροτικά τιμολόγια.

Οι δε υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας λιγότερες και από τα δάχτυλα του ενός χεριού, φαντάζουν σκέτη κοροϊδία σε μια περίοδο που οι απολύσεις εργαζομένων - και στην περιοχή - έχουν πάρει διαστάσεις πογκρόμ.

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισήμαναν ότι προκαλεί ερωτηματικά η στιγμή που έρχεται η πρόταση για αδειοδότηση του Μυτιληναίου και η «βιασύνη» του δημάρχου Λακέρειας να παρθεί απόφαση εν μέσω διακοπών και μόλις τρεις μήνες πριν τις τοπικές εκλογές, δεσμεύοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη περιοχή με μια τέτοια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά εκείνους που υποστηρίζουν μια «ανάπτυξη» αυτού του τύπου, υπογράμμισαν ότι αυτή δεν ωφελεί τα λαϊκά στρώματα, καθώς σχετίζεται, αποκλειστικά, με συγκεκριμένα συμφέροντα και με το καθεστώς ληστρικής εκμετάλλευσης τόσο του φυσικού όσο και του κοινωνικού πλούτου από το μεγάλο κεφάλαιο και δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Είπαν ότι η όρεξη το κεφαλαίου για «αξιοποίηση» των ορεινών όγκων του Νομού Λάρισας θα ανοίξει παραπέρα το επόμενο διάστημα με την αξιοποίηση του νομικού πλαισίου του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και τη βοήθεια «πρόθυμων» δημάρχων όπως ο δήμαρχος Λακέρειας κ. Πατσάς και τόνισαν πως είναι ζήτημα γενικότερης σημασίας για το λαϊκό κίνημα ευρύτερα να αντιπαρατεθεί με αυτού του είδους τις πολιτικές και την ανάπτυξη.

Ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Αναφερόμενοι στις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσαν ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας, αρκεί αυτή η αξιοποίηση να έχει συγκεκριμένα κριτήρια όπως:

  • Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με φθηνό ρεύμα, μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας.
  • Η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος των ιδιωτικών ομίλων.

Οσον αφορά στην ανάπτυξη της περιοχής, πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα που να συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα:

  • Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.).
  • Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού της ορεινής περιοχής.
  • Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.
Να αντιδράσουν φορείς και κάτοικοι

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής ν' αντιδράσουν στο ξεπούλημα του Κίσαβου στο μεγάλο κεφάλαιο και ν' απαιτήσουν να σταματήσει, τώρα, κάθε διαπραγμάτευση και προσπάθεια αδειοδότησης για ιδιωτικά αιολικά πάρκα σε όλο τον ορεινό όγκο, σημειώνοντας ότι μεγάλη ευθύνη αναλαμβάνουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λακέρειας που θα κληθούν να αποφασίσουν στην αυριανή συνεδρίαση, στην οποία - όπως ανέφεραν - να παραβρεθεί πολυμελής αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μαζί με εκπροσώπους φορέων και κατοίκους, που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα του Κίσαβου.

Τέλος, κάλεσαν τους δημότες των δήμων της περιοχής να να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη δράση δημοτικών αρχών που είναι υποταγμένες στις επιλογές του κεφαλαίου, να τις τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις τοπικές εκλογές στις 7 Νοέμβρη και να υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ