Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΗΜΩΝ
Φέρνει χρέη η χρηματοδότηση έργων για το κεφάλαιο

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, ενόψει και της εφαρμογής του «Καλλικράτη», για τα οικονομικά των δήμων, το ότι είναι χρεωμένοι αλλά και τις προσπάθειες δήθεν εξυγίανσής τους. Μια «εξυγίανση» που «περνά» μέσα από συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, νομικών προσώπων και φορέων των δήμων, απολύσεις, κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων στο κεφάλαιο, το οποίο με την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, του «Καλλικράτη», τρίβει ήδη τα χέρια του.

Το οικονομικό πρόβλημα που όντως αντιμετωπίζουν οι δήμοι φέρει τη «σφραγίδα» των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που εξυπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Συντονισμένα κυβερνήσεις και συλλογικά όργανα της Τοπικής Διοίκησης, άσκησαν πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων.

Αρκεί να θυμίσουμε την υλοποίηση έργων στους δήμους μέσω Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) που επιβάλλει το πρόγραμμα «Θησέας» (το ενέκριναν και κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δήμοι που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την υλοποίηση έργων που αποφέρουν κέρδος στο κεφάλαιο και καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των εργαζομένων. Δήμοι επιλέγουν ή προτίθενται να χρηματοδοτήσουν έργα επιχειρηματικής δραστηριότητας, για παράδειγμα τσιμεντονήσι στην Ανατολική Αττική, όταν όλη η περιοχή δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο, παρεμβάσεις τουριστικού τύπου στο Γράμμο και τον Ολυμπο ή γήπεδα γκολφ, όταν δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για να πάνε τα παιδιά των εργαζομένων. Εκεί, δαπανούν τα «πακέτα», με αποτέλεσμα - πολύ συχνά - να εμφανίζονται στη συνέχεια χρεωμένοι. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται όταν καταφεύγουν σε δανεισμό. Και όλα καταλήγουν στην οικονομική αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών μέσω της φορολογίας για να βρει λεφτά ο δήμος...

Ακόμα, υπάρχει η χρηματοδότηση έργων από την ΕΕ, με κριτήριο την επιλεξιμότητα, δηλαδή και πάλι το κέρδος που αποφέρει η λειτουργία τους. Η κουβέντα λοιπόν που γίνεται αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν στο όνομα της εκτέλεσης έργων, προς όφελος των επιχειρηματιών.

Χτες, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) αντέδρασε σε δημοσιεύματα, τα οποία, όπως εκτιμά η ίδια, ομαδοποιούν τα χρέη των δήμων και των ΔΕΚΟ σε μια ενιαία «μαύρη τρύπα». Σύμφωνα με την ίδια, ο δανεισμός των δήμων της χώρας δεν ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειακές τους υποχρεώσεις αντιστοιχούν στο 15% των αντίστοιχων υποχρεώσεων μιας και μόνο ΔΕΚΟ, αυτή του ΟΣΕ.

Το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των δήμων μεταφράζεται σε νέα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, σε απολύσεις εργαζομένων, σε περικοπές στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπτώσεις που φέρουν την υπογραφή της ΚΕΔΚΕ και των κυβερνήσεων του δικομματισμού, καθώς προχώρησαν σε μια σειρά επιλογών, ανάμεσά τους και αυτή του «Καλλικράτη», που αναμένεται να επιταχύνουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, από κοινού με τη κυβέρνηση, η ΚΕΔΚΕ συμφώνησε στην περικοπή των εσόδων των δήμων, ελέω Προγράμματος Σταθερότητας. Περικοπές που η ίδια εκτιμά ότι για φέτος θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ. Οπως συμφώνησε και στην κυβερνητική αυθαιρεσία να προσδιορίσει το ύψος των παρακρατημένων εσόδων των δήμων σε μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν αυτά ανέρχονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με την ΚΕΔΚΕ, οι υπερχρεωμένοι δήμοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ