Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σοβαρές διαφωνίες στο περιουσιακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με σοβαρότατες αποκλίσεις συνεχίστηκε η συζήτηση επί του περιουσιακού, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ. Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σε επίπεδο συμβούλων των δύο ηγετών μεταξύ του Γιώργου Ιακώβου και του Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις του σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί του περιουσιακού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση συνεχίστηκε, «ασφαλώς είναι περιττό να σας πω ότι υπάρχουν σοβαρότατες αποκλίσεις και διαφωνίες πάνω στο θέμα», προσθέτοντας ότι έγινε και συζήτηση όσον αφορά άλλα ζητήματα.

Χτες κατατέθηκαν οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς από τον Ντ. Ερογλου, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις του ψευδοκράτους που απορρίπτουν οποιαδήποτε αναπροσαρμογή και βλέπουν επίλυση του περιουσιακού μόνο μέσω της ανταλλαγής περιουσιών ή της αποζημίωσης, με βάση την αξία τους το 1974, με κάποιες ελάχιστες προσαυξήσεις.

Στις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, στις οποίες επέμεινε χτες ο Δ. Χριστόφιας, περιλαμβάνεται η πρόθεση σύνδεσης του περιουσιακού με το εδαφικό, ως ζητήματα που έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους και με το θέμα των εποίκων.

Επί της ουσίας των συνομιλιών, δηλώσεις απέφυγε να κάνει η αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναφέροντας μόνο ότι οι συναντήσεις διεξάγονται σε θετικό κλίμα και χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό το ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας «την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών σε αυτές». Ωστόσο η Λ. Μπάτενχαϊμ δε δέχτηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που θέλουν τον ΟΗΕ να αποσύρει τις υπηρεσίες εάν δεν έχουν καταλήξει σε λύση οι δύο ηγέτες μέχρι τέλος του χρόνου, συνυπογράφοντας επί της ουσίας τα τουρκικά χρονοδιαγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ