Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ταχύρρυθμες ανατροπές παντού

Η προώθηση ευρείας κλίμακας ανατροπών που καλύπτουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία, συγκοινωνιακοί φορείς, την ΔΕΗ), η επίσπευση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις πολυήμερες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της ιμπεριαλιστικής τρόικας με στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κύκλος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε χτες, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του Γ. Παπακωνσταντίνου και των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Σήμερα, και με αφορμή την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των επαφών, η τρόικα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, και στη συνέχεια θα παραχωρηθεί και δεύτερη συνέντευξη Τύπου, αυτή τη φορά από τον υπουργό Οικονομικών.

Το πρώτο γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν αντιδραστικές ανατροπές σε χρόνο ρεκόρ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του επόμενου Οκτώβρη.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο φαίνεται ότι κατέληξαν κυβέρνηση και τρόικα, στο διάστημα των τριών αυτών μηνών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το α' εξάμηνο του 2010 (μειωμένα κατά 1,45 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους). Να περισταλούν οι δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία, συγκοινωνιακοί φορείς). Ως λύση για τη μείωση των δαπανών, προτείνεται η απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι, μετά τις συγχωνεύσεις δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων που προβλέπονται από το πρόγραμμα «Καλλικράτης», θεωρούνται σήμερα ως πλεονάζον προσωπικό... Απολύσεις προσωπικού εξετάζονται και στον ΟΣΕ, ως ένα μέσο περιστολής των δαπανών του, ενώ σίγουρη θεωρείται η αύξηση των εισιτήριων τόσο του ΟΣΕ, όσο και των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, οι οποίες βαίνουν προς συγχώνευση. Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στο χώρο της ενέργειας, όπου, παράλληλα με την πλήρη παράδοση της ΔΕΗ στα ιδιωτικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο, προωθούνται και πολύ μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, ως ένα μέσο ενίσχυσης της κερδοφορίας της προς πώληση εταιρείας.

Οι ανατροπές περιλαμβάνουν και το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, ορκωτοί λογιστές κ.λπ.), προκειμένου και σε αυτούς τους κλάδους να κυριαρχήσουν οι μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες.

Τέλος, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, εξελίξεις αναμένονται στο χώρο των τραπεζών, όπου έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΑΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ ακολουθούν οι εταιρείες που διαχειρίζονται και υποδομές, όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια και αυτοκινητόδρομοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ