Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστές ανησυχούν για «κοινωνική αναταραχή»

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει στα εκατομμύρια πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες

Περιμένοντας στην ουρά για λίγο ρύζι ακόμα και στη μαντίλα
Περιμένοντας στην ουρά για λίγο ρύζι ακόμα και στη μαντίλα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε σύνθετο παζλ έχει εξελιχθεί η «επόμενη μέρα» της τρομακτικής αλλά προαναγγελθείσας καταστροφής, λόγω της ασύδοτης και ληστρικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς σταδιακά οι Πακιστανοί αξιωματούχοι δείχνουν να «αναγνωρίζουν» πλέον ότι το «μεγάλο δικό» τους πρόβλημα δεν είναι φυσικά η ανακούφιση των περίπου 20 εκατομμυρίων πληγέντων αλλά το ζήτημα της «ασφάλειας» καθώς η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών.

Οι πλημμύρες έπληξαν μία περιοχή έκτασης όσο η Ιταλία ή η Ελβετία, η Αυστρία και το Βέλγιο σε συνδυασμό, προκάλεσαν την αναγκαστική εκτόπιση του 12% του πληθυσμού και έχουν προκαλέσει ζημίες στην παραγωγή, κυρίως γεωργική αλλά και στις υποδομές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν άμεσα από την ασιτία και τις μολυσματικές ασθένειες, που πλέον θερίζουν λόγω έλλειψης καθαρού νερού και στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής και ανυπαρξίας ιατρικής βοήθειας. Και η πακιστανική κυβέρνηση που δε δείχνει ικανή - λόγω μόνιμης ανικανότητας εξαιτίας της πάγιας πολιτικής της προάσπισης των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της εγχώριας ολιγαρχίας - να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πληγέντων, είτε σε τρόφιμα, είτε σε αρωγή ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρχίζει να σκέφτεται τον κίνδυνο που ελλοχεύει σε μία χώρα που κλονιζόταν και πριν την καταστροφή εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, των εξεγέρσεων και των «φανατικών ισλαμιστών». «Υπάρχουν ήδη πολλά και σαφή δείγματα σημαντικής αναστάτωσης σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού» θα δηλώσει εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγος Ατάρ Αμπάς, συμπληρώνοντας ότι «εάν δεν αντιμετωπίστούν θα διογκωθούν σε τέτοιο βαθμό που θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας» όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ».

Σε σοβαρή ανησυχία βρίσκονται και οι ΗΠΑ, που παρά τις δεσμεύσεις της πακιστανικής κυβέρνησης μετά την καταστροφή ότι τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη «συμμετοχή του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ήδη βλέπουν τους κινδύνους κοινωνικής αναταραχής σε περιοχή βρίσκεται σε πόλεμο. Παράλληλα, ο διαγκωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζεται στο όνομα «της ανθρωπιστικής βοήθειας». Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την αρωγή της προς το Πακιστάν στα 70 εκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε η Επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία μάλιστα θα μεταβεί στο Πακιστάν στις 23 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ