Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η FIDE, η ΕΣΟ και η μπίζνα;

Στο πλαίσιο του λεγόμενου «Νέου Σχολείου» των επιχειρήσεων, της αμάθειας και της κατηγοριοποίησης...

Στο πλαίσιο των αναμενόμενων εκλογών στη FIDE, αλλά και του γενικού «επιχειρηματικού σχεδίου», το μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ και ΟΜ Νίκος Σερετάκης μας ενημερώνει ότι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μογγολία στις 29 Ιούλη ο Πρόεδρος της FIDE Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η FIDE έχει ένα σχέδιο να ανοίξει σκακιστικά σχολεία σε διάφορες χώρες και η Μογγολία εντάσσεται σ' αυτό το σχεδιασμό. Για την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είχαμε και έχουμε εμπορικούς εταίρους. Οι Σκακιστικές Ακαδημίες έχουν σχεδιαστεί ως εμπορικό πρόγραμμα, και έτσι έχουμε συμφωνίες με τοπικές επιχειρηματικές και εμπορικές δομές. Η FIDE είναι μια εμπορική οργάνωση και η οικονομική κρίση του τελευταίου χρόνου έχει κάπως επηρεάσει τα συμφέροντά μας, καθώς και των επιχειρηματικών εταίρων μας...».

Η FIDE λοιπόν, κατά τον πρόεδρό της - που εκτός από κυβερνήτης της Καλμουχίας στη Ρωσία, κοσμεί και τις τάξεις των Κροίσων που ξεφύτρωσαν στην πορεία ανατροπής και διάλυσης της ΕΣΣΔ - είναι μία... εμπορική επιχείρηση.

Τη διοίκηση της παραπάνω «επιχείρησης» στηρίζει και η ελληνική σκακιστική ομοσπονδία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΣΟ τυγχάνει Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIDE, θέση που επαναδιεκδικεί με το ψηφοδέλτιο του Ιλιουμζίνοβ - και με αντίπαλο τον Ανατόλι Κάρποβ - στις επικείμενες εκλογές.

Παρόμοιε ιδέες έρχονται περιοδικά και στο ΔΣ της ΕΣΟ. Παλιότερα, για παράδειγμα, είδαμε το Business Plan, που θα έκανε την ΕΣΟ ουσιαστικά πωλητή σκακιστικών προγραμμάτων στα σχολεία, σήμερα έρχονται προτάσεις για την «αξιοποίηση» του σκακιού στα πλαίσια του λεγόμενου «Νέου Σχολείου» των επιχειρήσεων, της αμάθειας και της κατηγοριοποίησης.

Από κοντά και «σκέψεις» που πέφτουν στο τραπέζι από την πλειοψηφία της διοίκησης και τον πρόεδρο της ΕΣΟ για ετήσιο χαράτσωμα των ίδιων των σκακιστών, καθώς και η σύμπνοιά της με τις κυβερνητικές πολιτικές εμπορευματοποίησης και ταύτισης με τη φιλοσοφία της FIDE, γεγονότα που προσδιορίζουν ολοκληρωτική υποταγή και επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στην ΕΣΟ.

Η πρακτική οργάνωση του αγώνα για μια άλλη πορεία στο ελληνικό σκάκι που θα προωθεί το φίλαθλο κι όχι το «επιχειρηματικό» πνεύμα είναι επείγουσα και αδήριτη ανάγκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις εκλογές στην Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (2021-03-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-07-07 00:00:00.0)
«Κλειστό» κλαμπ για... ολίγους; (2005-07-31 00:00:00.0)
Εκλογές στην ΕΣΟ (2004-09-05 00:00:00.0)
Πανελλήνιοι αγώνες ΤΕΕ (2004-05-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ