Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Σε ταξική οργάνωση καλεί η κλαδική Ομοσπονδία

Περιοδεία χτες στην ΕΒΓΑ

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι να συντονιστούν και να οργανωθούν στα ταξικά τους συνδικάτα για να αντιπαλέψουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου που αναμένεται να εκφραστεί ακόμη πιο έντονη στον κλάδο (λόγω και της συγκέντρωσής του σε όλο και λιγότερα χέρια) αναδείχθηκε στη χτεσινή συζήτηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών με εργαζόμενους του εργοστασίου της ΕΒΓΑ.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Λιαπάτης, «εκτιμάμε ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, στη χειροτέρευση του τρόπου εργασίας και θα συμπιέσουν την τιμή αγοράς των πρώτων υλών έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των μονοπωλίων, ανεβάζοντας την τιμή του τελικού προϊόντος». Από την πλευρά του, ο Μανώλης Καρατούσας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του σωματείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα. Ταυτόχρονα, η αντιπροσωπεία κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό παρών στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει το κλαδικό Συνδικάτο Αττικής Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στις 3 Οκτώβρη.

Είναι ενδεικτικό ότι στον όμιλο Φιλίππου (ανήκει και η ΕΒΓΑ), βρίσκεται σε εξέλιξη - όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο - σχέδιο που στόχο έχει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία, απαιτώντας να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν συναλλαγές της ΕΒΓΑ με την ALGIDA για εξαγορά και σχέδιο για απολύσεις και μείωση μισθών. Ταυτόχρονα, η VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ) εξαγόρασε τη ΜΕΒΓΑΛ, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στον κλάδο, κάτι που θα έχει επιπτώσεις τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στην τιμολογιακή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ