Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις στη σκιά των δύο ψηφοδελτίων

Προβληματισμό προκάλεσαν στην ηγεσία του ΣΥΝ τα όσα δήλωσε ο εργατολόγος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Αλ. Μητρόπουλος - τον οποίο έχει αποφασίσει να στηρίξει ως υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής - προχτές το βράδυ στο ΜΕΓΚΑ, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά υποψήφιος, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι με τη στάση του θέλει να του υποδείξει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Η συνέντευξή του προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου, ενώ αποτέλεσε αφορμή για όσους στο εσωτερικό του κόμματος έχουν διαφωνήσει με την υποψηφιότητα αυτή να δηλώνουν δικαιωμένοι. Ετσι, χτες υπήρξαν «διορθωτικές» παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο Αλ. Μητρόπουλος αναίρεσε τα όσα είπε στην τηλεόραση, δηλώνοντας στον ρ/σ «Κόκκινο» πως «η επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς μου είναι τυπική και δε θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, αναμένω να γίνει δεκτή η πρόταση του ΣΥΝ».

Ταυτόχρονα, για ...κάποιο λόγο επιταχύνθηκαν οι διεργασίες κι ενώ η «Δημοκρατική Συνεννόηση», το μόρφωμα που έχουν συμπτύξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ήταν να συνεδριάσει τη Δευτέρα και να καταλήξει σε αποφάσεις για το ποιος απ' τους κόλπους της θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει «την αποδοχή της πρότασής μας, εκ μέρους του συντρόφου Αλέξη Μητρόπουλου να μπει σε αυτή τη μάχη ως υποψήφιος περιφερειάρχης».

Χτες, το «αριστερό ρεύμα» (Π. Λαφαζάνης) του ΣΥΝ που έχει εκφραστεί εναντίον της υποψηφιότητας του Α. Μητρόπουλου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μέμφεται την ηγεσία για «προσανατολισμό και χειρισμούς που όχι μόνο είναι λαθεμένοι αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν να στερούνται κοινής λογικής». Το «αριστερό ρεύμα» ισχυρίζεται ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε «διάθεση απ' όλες τις πλευρές να αλλάξουν προσανατολισμούς και να υπερβούν προσωπικές φιλοδοξίες, άγονες αντιπαραθέσεις και στενές κομματικές οχυρώσεις».

Σε ό,τι αφορά στη διαφωνία του για τον Αλ. Μητρόπουλο, σημειώνει πως «γίνεται πιο έντονη με τα όσα έχουν ακολουθήσει έως σήμερα», συμπληρώνει πως «η ΚΠΕ του ΣΥΝ δε νομιμοποιείται να λάβει απόφαση με οποιαδήποτε πλειοψηφία για το ψηφοδέλτιο Αττικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο τελευταίος συνιστά κεντρική δέσμευση αλλεπάλληλων Συνεδρίων του κόμματος».

Ωστόσο - καταλήγει - η πλειοψηφία της ΚΠΕ επέμεινε σε μια απόφαση που «έδινε προτεραιότητα σε απολύτως λαθεμένες και θολές κατευθύνσεις» οι οποίες «ενθάρρυναν και ενίσχυσαν υπαρκτές διαιρετικές τάσεις». Τέλος, το «αριστερό ρεύμα» καλεί όλες τις πλευρές και κυρίως αυτή του ΣΥΝ σε «πολιτική μεταστροφή» με «γνήσιες ενωτικές πρωτοβουλίες, χωρίς μικροϋπολογισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες και μικροπρεπείς άγονες απόπειρες να αποσεισθούν και να επιρριφθούν αλλού ευθύνες» και επαναφέρει την πρότασή του για υποψηφιότητα της Ν. Βαλαβάνη.

Ο Δ. Στρατούλης δήλωσε χτες («Κανάλι 1») ότι «το πλαίσιο είναι κοινό, όλες οι πλευρές στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια πολιτική πλατφόρμα, ενάντια στο Μνημόνιο και τα μέτρα» άρα, όπως ανέφερε, είναι εφικτή και τώρα ακόμα μια «ενωτική λύση». Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «πρέπει να διαφυλάξουμε την ιδέα της ενότητας της Αριστεράς και να διατηρήσουμε ενεργό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ως «απόφαση εκδήλωση βαθιάς περιφρόνησης προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε την απόφαση υποστήριξης του Α. Μητρόπουλου απ' τον ΣΥΝ ο επικεφαλής της ΔΕΑ Α. Νταβανέλος.

«Φαντάζομαι ότι προσπαθεί να αιτιολογήσει τη δική του στάση» απάντησε ο Δ. Βίτσας, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπενθυμίζοντάς του ότι «κάθε πρόταση του Μετώπου εδώ και μήνες είχε μόνιμο διά ταύτα: Αλ. Αλαβάνος είτε για επικεφαλής, είτε για ομιλητής είτε για περιφερειάρχης (...) να αναλογιστούν και τις ευθύνες των επιλογών και πράξεών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ