Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Βασικό πακέτο» με χαράτσια σε Ταμεία και εξεταζόμενους

Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας με τη συμμετοχή επιχειρηματιών της Υγείας

Ο πυρήνας του «βασικού πακέτου» παροχών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα χορηγείται σε επίπεδο Δήμων, υπό την Καλλικρατική δομή της χώρας, παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας (ΔΔΥ), με αφορμή τη διοργάνωση μιας εβδομάδας (25 - 29 Σεπτέμβρη 2009) δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη στα διαγνωστικά κέντρα του Ομίλου της Βιοϊατρικής σε Αττική και Θεσσαλονίκη και σε συνεργαζόμενα κέντρα σε Πάτρα και Κρήτη. Αυτό και μόνο το δείγμα αποκαλύπτει τη σύμπραξη του Δικτύου με τον επιχειρηματικό τομέα στην Υγεία, δηλαδή μεσολάβηση για μπίζνες και κερδοφορία σε βάρος του λαού.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τα Εθνικά Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), για ενήλικες σε πέντε κατηγορίες νοσημάτων που, όπως επισημάνθηκε, «πρέπει, να εισαχθούν υποχρεωτικά απ' την Πολιτεία» και να καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Και η σχολή στο κόλπο υπέρ των επιχειρηματιών του χώρου που «ξεπατώνουν» τα Ταμεία. Τα προγράμματα στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις στη βάση της λογικής του «οικονομικά ωφέλιμου» αφορούν τους καρκίνους μαστού, τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής και τον καρδιαγγειακό έλεγχο. Για άλλες κατηγορίες προσυμπτωματικού ελέγχου, π.χ. ο καρκίνος του προστάτη.

Για το περίγραμμα αυτού του πλαισίου είχε μιλήσει η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξή της στο «Φλας 96» (19.8.2010). «Αυτήν την περίοδο σε συνεργασία και με την ΕΣΔΥ επεξεργαζόμαστε κάποιο βασικό πακέτο προληπτικών εξετάσεων, που να μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί και με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων», δηλαδή τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, είπε η τέως υπουργός Υγείας. Μ' άλλα λόγια, ακόμα και αυτό το πολυδιαφημισμένο «βασικό πακέτο» παροχών η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως μέσο για την απόκτηση εσόδων των νοσοκομείων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας, που τυπικά ισχύει απ' την 1.9.2010 και εκκρεμεί ακόμα η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Να θυμίσουμε ότι τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρήματα των εργαζομένων.

Ετσι, αντί η πρόληψη να αποτελεί καθημερινό συστατικό στοιχείο ενός οργανωμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα γίνεται με την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, τώρα κομματιάζεται και δίνεται «προσφορά» στους επιχειρηματίες της Υγείας. Επίσης, αντί η πρόληψη να είναι κεντρικά σχεδιασμένη, εκχωρείται σε αστικές μη κερδοσκοποικές εταιρείες - όπως είναι το ΔΔΥ - και σε ΜΚΟ, στηρίζεται στις χορηγίες των πολυεθνικών του φαρμάκου και πάνω απ' όλα πρόκειται να αποτελέσει ένα ακόμα χαράτσι για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους κατοίκους της χώρας. Ουσιαστικά στήνεται δίκτυο κερδοφορίας των καπιταλιστών στον ευαίσθητο αυτό τομέα της προληπτικής υγείας, με δεδομένο ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που θα έπρεπε να είναι οργανωμένη από το κράτος είναι ανύπαρκτη.

Υψηλό σημείο νοσηρότητας

Απ' την ανάλυση στοιχείων ερευνών, όπως σημειώνεται στη μελέτη της ΕΣΔΥ, προκύπτει ότι στη χώρα υπάρχει υψηλό φορτίο νοσηρότητας. Αρα η εκμετάλλευσή του έχει και υψηλό πεδίο κερδοφορίας.

Και τούτο, όπως αναφέρονται σε παραδείγματα, γιατί το 53,8% των γυναικών ηλικίας 50 - 69 χρόνων δεν έκαναν μαστογραφία τα τρία τελευταία χρόνια. `Η γιατί το 27% του γενικού πληθυσμού δεν υποβλήθηκε ποτέ σε εξετάσεις χοληστερόλης (που είναι αιτία καρδιαγγειακού νοσήματος) ή το 15% του γενικού πληθυσμού δε μέτρησε ποτέ την αρτηριακή πίεση. «Η διεξαγωγή προσυμπτωματικών ελέγχων βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα και η ενημέρωση των Ελλήνων, σχετικά με τα οφέλη τους, σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτη» σημειώνεται στην έρευνα. Δείγμα της έλλειψης οργανωμένης ΠΦΥ αλλά και αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να το φροντίσουν αφού έχει υψηλό κόστος. Να γιατί χρειάζεται κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας και αποκλειστικά δωρεάν δημόσιο σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ