Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δε γνωρίζουν τίποτα για τα πάσο!
  • Αγνοια δήλωσε η υπουργός Παιδείας για το γεγονός ότι οι πρωτοετείς φοιτητές που εγγράφονται στις σχολές δεν παίρνουν πάσο κι αναγκάζονται να πληρώνουν διπλάσια εισιτήρια
  • Χτες το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε φιέστα για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες διανομής συγγραμμάτων και μετεγγραφών

Στην Πάτρα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έκανε, χτες, δεύτερη κινητοποίηση απαιτώντας να δοθούν τώρα τα πάσο
Στην Πάτρα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έκανε, χτες, δεύτερη κινητοποίηση απαιτώντας να δοθούν τώρα τα πάσο
Μια βδομάδα τώρα τα πάσο δε δίνονται στις σχολές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές αντιδρούν, αλλά η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δεν ξέρει τίποτα για το θέμα! Σε ερώτηση του «Ρ» απάντησε πως είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η υπουργός συμπλήρωσε ότι θα δει το ζήτημα «αμέσως»... Παρά την υποκριτική «άγνοια» της κυβέρνησης, φοιτητές και σπουδαστές από την προηγούμενη βδομάδα ακούνε ό,τι δικαιολογίες μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά αναγκάζονται να πληρώνουν διπλάσιο εισιτήριο.

Το πρόβλημα με τα πάσο επιβεβαιώνει και η χτεσινή επιστολή του ΤΕΙ Πάτρας προς το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΣΑ, όπου σημειώνει: «Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια εγγράφονται πρωτοετείς σπουδαστές στο ίδρυμά μας και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους χορηγήσουμε τα δελτία φοιτητικού εισιτηρίου (πάσο), καθώς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έχουν αποσταλεί τα δελτία στα ΤΕΙ και γενικότερα σε όλα τα ΑΕΙ». Το ΤΕΙ, από χτες, μετά από κινητοποιήσεις των σπουδαστών άρχισε να χορηγεί στους πρωτοετείς βεβαιώσεις, αντί για πάσο!

Απ' την προηγούμενη βδομάδα, τα συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Μεταφορών, πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης, με πολύ πιθανή αιτία την περικοπή κονδυλίων ακόμα και για τα στοιχειώδη. Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Δευτέρα, το μόνο που είχε να απαντήσει ήταν ότι οι φοιτητές δε θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τα πάσο τους. Μια εβδομάδα μετά η υπουργός ...δεν ήξερε τίποτα!

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αντέδρασε απ' την πρώτη στιγμή με ανακοίνωση και κινητοποιήσεις. Χτες έγινε κινητοποίηση στην Πάτρα, που ξεκίνησε από τη Φυσικομαθηματική και κατέληξε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι φοιτητές απαίτησαν, για δεύτερη φορά, από την πρυτανεία να δοθούν άμεσα τα πάσο και πήραν την απάντηση πως ...έγιναν τα κατάλληλα τηλεφωνήματα, αλλά δεν είναι στο χέρι τους!

«Ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός» βοηθητικός στις αναδιαρθρώσεις

Στο μεταξύ, μια ολόκληρη εκδήλωση έστησε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, για να παρουσιάσει δύο ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που απ' τη μία θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί εδώ και καιρό, ώστε να διευκολύνονται οι φοιτητές, από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν στόχο την εξυπηρέτηση των φοιτητών. Ειδικότερα, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής επιλογής συγγραμμάτων (www.eudoxus.gr), που θα ισχύσει από φέτος, τα κίνητρα δεν είναι ...αγαθά, ανεξάρτητα αν μπορεί να εξυπηρετηθούν για ένα διάστημα οι φοιτητές. Αυτό, άλλωστε, μένει να το δούμε. Πάντως, η κατεύθυνση της ΕΕ είναι να ψηφιοποιηθούν τα πάντα, από συγγράμματα έως τις διαλέξεις, με σκοπό να μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαδικασία της Διά Βίου Μάθησης.

Μελλοντικά όλη η ψηφιοποίηση θα «αξιοποιείται» στη διαμόρφωση ατομικής εκπαιδευτικής διαδρομής, ατομικού προγράμματος σπουδών και πέρα απ' το πανεπιστήμιο. Οταν, άλλωστε, το αστικό κράτος προχωρά σε έναν εκσυγχρονισμό (στην προκειμένη περίπτωση ηλεκτρονικό) δε σκέφτεται την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των παιδιών του, αλλά εξυπηρετεί τις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των αναδιαρθρώσεων στα πανεπιστήμια, η ηλεκτρονική διανομή συγγραμμάτων μπορεί να λύσει προβλήματα διαχείρισης.

Στην ηλεκτρονική ...επανάσταση που παρουσίασε χτες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει ηλεκτρονική διεκπεραίωση μετεγγραφών (http://metegrafes.minedu.gov.gr), απ' όπου οι φοιτητές θα μπορούν απ' τις 4 Οκτώβρη να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά. Σημειώνεται ότι η δήλωση του κάθε φοιτητή προσλαμβάνεται ως απόλυτα αληθής και αν υπάρχουν ανακριβή στοιχεία χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε το νέο υπολογιστικό κέντρο του υπουργείου και η σύνδεσή του με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, το υπουργείο επανέλαβε ότι θα ξεκινήσει η διαβούλευση για ένα νέο νόμο-πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ υποστήριξε πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τελικός αριθμός των κενών στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ