Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
4 εκατ. ευρώ λιγότερα στον Τακτικό Προϋπολογισμό

Οι περικοπές κονδυλίων στην Παιδεία αποτυπώνονται στους τακτικούς προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων και οι επιχειρήσεις είναι «έτοιμες» για επενδύσεις

Την ίδια περίοδο που το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να διαβουλευθεί για το νέο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ συνεχώς μειώνονται, λόγω των περικοπών που έχουν γίνει και στα κονδύλια για την Παιδεία (κατά 12% σε σχέση με πέρσι). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας ο τακτικός προϋπολογισμός από 15,3 εκατ. ευρώ «έπεσε» στα 11,5 εκατ. ευρώ! Στην έγγραφη ενημέρωση της πρυτανείας προς τα τμήματα και τους καθηγητές αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στο ΦΕΚ 258/25.03.2010 κατανεμήθηκε ο ΤΚ (Τακτικός Προϋπολογισμός) των Πανεπιστημίων από το Υπουργείο. Το ποσό του ΤΠ για το Πανεπιστήμιό μας ήταν 15.300.000 ευρώ. Αργότερα το υπουργείο μας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος στα 13.600.000 ευρώ (μείωση κατά 10%). Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε στην τελευταία Σύγκλητο του Ιουλίου και ανακοινώθηκε στα Τμήματα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου (8.09.2010) επισκεφθήκαμε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και συναντηθήκαμε με τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Παιδείας, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι δυστυχώς ο ΤΠ θα είναι ακόμη περισσότερο μειωμένος και περίπου στο ύψος των 11.500.000 ευρώ».

Στην ενημέρωση αναφέρεται ότι οι βασικότερες ανελαστικές δαπάνες του ΤΠ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, μετακίνηση φοιτητών, καθαριότητα, συντήρηση, βιβλιοθήκη, καύσιμα κ.ά.) ανέρχονται περίπου σε 7.500.000 ευρώ. Επίσης αναφέρεται ότι «ο νέος αυτός μειωμένος προϋπολογισμός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων και ακυρώνει οποιαδήποτε προσπάθεια προγραμματισμού».

Το Πανεπιστήμιο Πάτρας είναι μόνο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μείωσης κονδυλίων. Για το γεγονός αυτό, όμως, έχουν ευθύνη και οι πρυτανικές αρχές που προωθούν την ουσία της πολιτικής του υπουργείου και είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως επιχειρήσεων. Η μείωση κονδυλίων είναι, άλλωστε, μια πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για να κληθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν άμεσα και ακόμα περισσότερο στα πανεπιστήμια. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης με την προώθηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας στα πανεπιστήμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ