Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολιτική η ευθύνη για τα προβλήματα στη στέγαση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την εστία στο Καρπενήσι. Καταγγελία του ΜΑΣ για τη στάση της διοίκησης στην εστία Καλαμάτας

Ως πρόκληση προς τους φοιτητές χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Καλαμάτα την προσπάθεια να δημιουργηθεί στο λαό της πόλης μία διαφορετική από την πραγματικότητα εικόνα για την κατάσταση στην εστία του ΤΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση είχε αποφασίσει να πετάξει έξω 4 σπουδαστές που δήλωσαν ότι δεν έχουν να πληρώσουν τα 45 ευρώ ενοίκιο που επιβλήθηκε. Τα δωμάτια αποδόθηκαν στους σπουδαστές μετά από αγωνιστική παρέμβαση του ΜΑΣ.

Το ΜΑΣ με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη στάση των αρχών της εστίας και του ΤΕΙ, αλλά και «διάφορους παρατρεχάμενους του τοπικού Τύπου» οι οποίοι, όπως επισημαίνει, «λίγο πολύ μέσα από τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματά τους μας είπαν ότι οι σπουδαστές που θέλουν να μείνουν ή μένουν ήδη στην εστία είναι πλουσιόπαιδα»!

Το ΜΑΣ, με αφορμή τις εξελίξεις, απευθύνει στους παραπάνω τα ακόλουθα ερωτήματα: «Τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα παιδιά των εργαζομένων και φοβούνται μη χάσουν τα δωμάτια από τα πλουσιόπαιδα; Γιατί αφού είναι τόσο πολύ ενάντια στην πλουτοκρατία, τόσο καιρό χειροκροτούσαν και χειροκροτούν και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που μειώνουν τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο; Γιατί τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι νομάρχες και οι δήμαρχοι που στηρίζουν δεν έφτιαξαν εστίες για το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας που δεν έχει ούτε μια κλίνη; Μήπως εκεί οι φοιτητές είναι πλούσιοι;».

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών παλεύει για δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως και κάνει συγκεκριμένη πρόταση να μετατραπεί το παλιό Νοσοκομείο Καλαμάτας σε σύγχρονες εστίες που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των φοιτητών και σπουδαστών που σπουδάζουν στην Καλαμάτα». Καλεί επίσης σε συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ στην Καλαμάτα για να δοθεί δυναμική απάντηση και για το θέμα της στέγασης.

Προβλήματα και στο Καρπενήσι

Σε αδιέξοδο οδηγεί δεκάδες σπουδαστές από λαϊκές οικογένειες, που έχουν πραγματικά μεγάλη ανάγκη για στέγαση, η απόφαση αναστολής λειτουργίας των δωματίων στο Τμήμα Δασοπονίας του ΤΕΙ Λαμίας, με έδρα το Καρπενήσι. Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Γ. Πρωτούλης με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας. Οπως επισημαίνουν, υπάρχει εστία με 25 δωμάτια για φοιτητική μέριμνα που παρείχε στέγαση σε 50 σπουδαστές. «Ωστόσο, οι συνθήκες λειτουργίας της Εστίας είναι πολύ δυσμενείς, αφού δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό, ενώ και η υλικοτεχνική υποδομή είναι μακριά από τις σύγχρονες απαιτήσεις. Επιπλέον η λειτουργία της Εστίας παραμένει, αδικαιολόγητα, νομικά εκκρεμής καθώς δεν υπάρχει Σπουδαστική Λέσχη στο ΤΕΙ Λαμίας, ενώ ούτε έχει υπαχθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας». Οι βουλευτές κάνουν λόγο για υπονόμευση του δικαιώματος στη δωρεάν στέγαση και σημειώνουν ότι «για την κατάσταση αυτή υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη». Ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα παρθούν για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Εστίας, για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη διοικητική υποστήριξη, για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και την αναβάθμιση της υποδομής και των συνθηκών ζωής των σπουδαστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ