Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζικό ... «ξεσπίτωμα» των φοιτητών από τις εστίες

Ούτε ένα νέο δωμάτιο δεν προστέθηκε στις υπάρχουσες φοιτητικές εστίες του ΕΙΝ, αλλά η υπουργός Παιδείας άφησε να εννοηθεί ότι θα... αδειάσει το 35% των υπαρχόντων δωματίων

Μαζικό ...«ξεσπίτωμα» των φοιτητών από τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που καταφέρνουν να μπουν σε ένα δωμάτιο φοιτητικής εστίας, ανήγγειλε χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψή της στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ).

«Μέσα στο καλοκαίρι έγινε μια σοβαρή δουλειά και τώρα οι νέοι φοιτητές θα βρουν 2.500 επιπλέον δωμάτια σε 17 εστίες», δήλωσε συγκεκριμένα η υπουργός. Ομως στις 17 εστίες του ΕΙΝ (που υπάρχουν και λειτουργούν εδώ και χρόνια) δεν έγινε μέσα στο καλοκαίρι καμιά απολύτως οικοδομική εργασία, δεν προστέθηκε ούτε ένα επιπλέον δωμάτιο από αυτά που ήδη υπήρχαν! Είναι φανερό ότι για να εξοικονομηθούν τα 2.500 επιπλέον δωμάτια που υπόσχεται η υπουργός, θα πεταχτούν εκτός φοιτητικών εστιών 2.500 φοιτητές που διαμένουν σε αυτές! Ενα μέρος αυτών των φοιτητών θα είναι πτυχιούχοι, που έτσι κι αλλιώς θα άδειαζαν τα δωμάτιά τους, αλλά στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να πετάξει εκτός εστιών και φοιτητές που δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο. Η συνολική δυναμικότητα των εστιών του ΕΙΝ δεν φτάνει τα 7.000 άτομα. Δηλαδή οι 2.500 λιγότεροι φοιτητές που αναφέρει η υπουργός είναι ένα ποσοστό πάνω από το 35% αυτών που διέμεναν μέχρι τώρα στις εστίες!

Εξάλλου, φανερώνοντας τις προθέσεις της για το «ξεσπίτωμα» των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ...«κάποιοι έμεναν πολλά χρόνια στα δωμάτια και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και φαινόμενα έμμισθης ενοικίασης»! Στη συνέχεια, δε, σημείωσε ότι τα δωμάτια θα δοθούν σε «φοιτητές με κοινωνικά κριτήρια, μέσα στο χρόνο των σπουδών τους». Δηλαδή, αν κάποιος φοιτητής που αναγκάζεται π.χ. να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του και ξεπεράσει κατά ένα ή δυο χρόνια το «χρόνο σπουδών» θα επιβαρύνεται και με ενοίκιο σπιτιού.

Πρακτικά, αντί να φτιαχτούν άμεσα νέες εστίες (αφού οι υπάρχουσες δεν καλύπτουν ούτε το 1% των αναγκών των φοιτητών) προσπαθούν να εξοικονομήσουν δωμάτια διώχνοντας φοιτητές.

Τέλος, η υπουργός ανήγγειλε χτες ότι στα μέσα Νοέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί ένα σχέδιο πολιτικής για τη στέγαση των φοιτητών, που θα βασίζεται σε «συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να προχωρήσουμε σε νέο τρόπο στέγασης των φοιτητών, είτε σε εστίες, είτε σε διαμερίσματα». Δηλαδή, υποσχέθηκε νέο πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων στην υπόθεση ...φοιτητική στέγη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ