Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Εντονες διεργασίες και επαφές

Επαφές Μπιρμπίλη με εκπροσώπους Αζερμπαϊτζάν και Συρίας

Εντονες είναι οι διεργασίες στον τομέα του φυσικού αερίου, με την υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη να συνεχίζει τις αλλεπάλληλες επαφές της με υπουργούς και πρέσβεις των χωρών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τους νέους αγωγούς. Χτες συναντήθηκε με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ρ. Μουσταφάγιεφ, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με την τουρκική και τη βουλγαρική πλευρά τις προηγούμενες μέρες, με το μήνυμα που εκπέμπεται να είναι η στήριξη του σχεδίου ολοκλήρωσης του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου για τη χτεσινή συνάντηση, ανταλλάχθηκαν απόψεις για την «ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ με τη διασφάλιση διαφορετικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου». Πίσω από αυτή τη λιτή διατύπωση κρύβονται οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών και των επιχειρηματικών συμφερόντων που εμπλέκονται, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου και βασικός προμηθευτής του αγωγού. Ο συγκεκριμένος αγωγός εντάσσεται στα σχέδια της ΕΕ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία, με εναλλακτικούς προμηθευτές από τη Μέση Ανατολή. Εκκρεμεί πάντως η τελική συμφωνία των συνεργαζόμενων μερών, που έχει να κάνει με τους όρους εκμετάλλευσης του αγωγού.

Στο... πνεύμα των ημερών εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση της Τ. Μπιρμπίλη με τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Συρίας Α. Κουσάι Καγιαλί, στην οποία συμφωνήθηκε η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα και η ενεργοποίηση μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ