Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσφέρουμε τα πάντα στο ξένο κεφάλαιο

«Φιλόξενο περιβάλλον», «ευκαιρία σε όλους τους τομείς» και «αποφασιστική και γρήγορη υλοποίηση» κάθε προσδοκίας των πολυεθνικών υπόσχεται η κυβέρνηση

Με παρέλαση κυβερνητικών στελεχών, που διαβεβαίωσαν σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προσφέρει «γην και ύδωρ» στις πολυεθνικές εταιρείες αραβικών συμφερόντων, προκειμένου να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ οι εργασίες του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον ΣΕΒ και το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο.

Κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες, απόλυτα συγχρονισμένοι, μόλις μία μέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας παράδοσης του Ελληνικού σε πολυεθνικές από το Κατάρ, προχώρησαν στη δεύτερη φάση προετοιμασίας της «απόβασης» του αραβικού μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστές οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που ανέλυσαν ενδελεχώς το πλήθος των διευκολύνσεων που σχεδιάζει και υλοποιεί για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και των «ευκαιριών» που προσφέρει η χώρα, ως χώρα με φτηνό εργατικό δυναμικό, δραστικά μειωμένη φορολογία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των λεγόμενων επενδύσεων. Νόμοι και ευνοϊκές ρυθμίσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, δημόσια ακίνητα, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός απλώθηκαν στον πάγκο του «παζαριού», δίπλα από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε προχτές ο πρωθυπουργός σε ακροατήριο επιχειρηματιών στις ΗΠΑ, για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην Ελλάδα και για επιπρόσθετες φορολογικές απαλλαγές.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «αποφασιστική και γρήγορη υλοποίηση κοινών στρατηγικών στόχων» με το αραβικό πολυεθνικό κεφάλαιο. Αναπτύσσοντας τις «νέες ευκαιρίες» που «προσφέρει» η Ελλάδα στους επενδυτές, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «μπορεί πλέον να εγγυηθεί ένα φιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον με ευκαιρίες σε όλους τους τομείς». «Προχωρούμε σε δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις. Μόλις ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση - "fast track"- επενδυτικών σχεδίων, προκειμένου να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για έργα νέων υποδομών, όπως δίκτυα πράσινης ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, αστικής ανάπλασης και αγροτικής επιχειρηματικότητας», συμπλήρωσε.

Ξεδιπλώνοντας τους τομείς των «νέων ευκαιριών» ο υπουργός δεν άφησε απ' έξω κανέναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας ως πεδίο κερδοφορίας του πολυεθνικού κεφαλαίου. «Ξεκινήσαμε προσπάθειες ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων - ηλιακή ενέργεια, ναυτιλία, πολιτισμό, τουρισμό, βιολογική γεωργία (...). Ξεκινάμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ και τράπεζες μέσω απευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημόσιου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου - εταιρειών "holding". Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, στην οποία οι ΣΔΙΤ μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Λαβίδας, έβαλε εξαρχής τα πράγματα στη «σωστή» τους βάση: Επισήμανε ότι «σήμερα, που η ελληνική επιχειρηματικότητα αναζητά νέες διεξόδους δράσης, οι αραβικές αγορές αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης», ενώ «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα επιλογής για τα αραβικά επιχειρηματικά σχήματα που αναζητούν ιδανικό εταίρο για την επέκτασή τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Την άποψή του φαίνεται ότι συμμερίζεται πλήρως το αραβικό κεφάλαιο, καθώς στο πλαίσιο του φόρουμ είχαν προγραμματιστεί περίπου 650 επιχειρηματικές συναντήσεις! Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης συμφώνησε επίσης με αυτή την άποψη, διευρύνοντας το πεδίο δράσης, λέγοντας ότι η Ελλάδα «αποτελεί εφαλτήριο για κάποιον που θέλει να δραστηριοποιηθεί στη Μαύρη Θάλασσα, στη Β. Αφρική, τη Δ. Ευρώπη». Δήλωσε επίσης ότι προωθείται ταχύτατα η ενεργειακή συνεργασία με τη Λιβύη και για ένα «ανατολικό δαχτυλίδι» ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας - Αφρικής. Αλλά ήταν η πλευρά του ΣΕΒ που φρόντισε να προειδοποιήσει ότι προϋπόθεση για την ευημερία τόσο των Αράβων, όσο και των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής: Οσο η Ελλάδα «θα κάνει βήματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και θα δημιουργεί ευνοϊκότερο επενδυτικό περιβάλλον, τόσο θα ελκύει αραβικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, φάνηκε πάντως περισσότερο προετοιμασμένος από όλους. Εσπευσε να αποκαλύψει ότι έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια για ξενοδοχεία, χιονοδρομικά κέντρα, μαρίνες ιδιοκτησίας του δημοσίου και δήλωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν όποια νομικά προβλήματα υφίστανται, προκειμένου οι επίδοξοι επενδυτές να κινηθούν σε πρόσφορο έδαφος»!

Στις δικές τους τοποθετήσεις, μια σειρά από Αραβες αξιωματούχοι φρόντισαν να δώσουν τα εύσημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζήτησαν ωστόσο σαφέστερες διευκρινήσεις για τη φορολογία και τη νομοθεσία υπέρ των επιχειρήσεων, καθώς και τις επιχειρηματικές «ευκαιρίες». Ξεκαθάρισαν με αυτό τον τρόπο ότι δε συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από έναν επιχειρηματικό παράδεισο. Δηλαδή μια κόλαση για τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αναζήτηση «επενδυτικών ευκαιριών» στην Ελλάδα (2020-03-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε «επενδυτές» και πολεμική εμπλοκή, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (2020-02-04 00:00:00.0)
Επενδυτικό ενδιαφέρον, με «διαβατήριο» διμερείς συμφωνίες και συμπράξεις (2017-06-17 00:00:00.0)
Εγγυήσεις για υψηλή κερδοφορία στα μονοπώλια (2013-01-31 00:00:00.0)
Εδώ η φτηνή εργατική δύναμη!!! (2011-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ