Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΒΕ
Κομμάτι της συνολικής επίθεσης απέναντι στο λαό

Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών. Με συνοπτικές διαδικασίες φέρνουν τη ρύθμιση για ψήφιση από τη Βουλή

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μορφή κατεπείγοντος συζητούνται, αρχές της επόμενης βδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο, οι τελικές ρυθμίσεις για τα αναδρομικά χαράτσια της «περαίωσης» και αμέσως μετά κατατίθενται για ψήφιση στη Βουλή. Τα σπασμένα φορτώνονται στους μικρούς ΕΒΕ, που με το «πιστόλι στον κρόταφο» εκβιάζονται να περάσουν από το ταμείο της εφορίας για να ξαναπληρώσουν αναδρομικά χαράτσια σε ορίζοντα 10ετίας (2000-2009). Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και αντί πινακίου φακής εκχωρείται προκλητική φορολογική αμνηστία σε ισχυρές επιχειρήσεις και άλλους επιτήδειους πλουτοκράτες.

Σχετική ενημέρωση έδωσε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κοινός τόπος των κομμάτων διαχείρισης του συστήματος είναι η αντίληψη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στον αντίποδα το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι η περαίωση αποτελεί μια ακόμη πλευρά της μεταφοράς του κόστους της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Για «εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματο-βιοτεχνών» μίλησε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, τονίζοντας πως οι επερχόμενες ρυθμίσεις «είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με την πολιτική της». Σημείωσε ότι «προετοιμάζονται και άλλα φορομπηχτικά πακέτα και θα την πληρώσουν πάλι οι μικροί». Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα «400 χιλιάδες ΕΒΕ, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλιστρα, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν χρέη και ακάλυπτες επιταγές και τώρα τους βάζετε και κεφαλικό φόρο». Μάλιστα, θύμισε ότι μειώνεται την ίδια στιγμή ο φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ «για τους ξένους επενδυτές θα μειωθεί η φορολογία τους κάτω από το 20%». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του τι θα γίνει με την αυτοπεραίωση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια.

Η κυβέρνηση «τραβάει γραμμή με το παρελθόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι προωθούνται «γενναίες ρυθμίσεις για εκούσια ρύθμιση οφειλών». Οσον αφορά το θέμα των δημόσιων εσόδων, υποστήριξε ότι υπάρχει υστέρηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2010. Για τη μείωση των συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις υποστήριξε ότι «είναι θετικό γιατί τα κέρδη επανεπενδύονται». Οσοι εντάχθηκαν στην «αυτοπεραίωση» μέχρι και για το 2007 δε θα ενταχθούν και στην προωθούμενη ρύθμιση, με εξαίρεση όσους μπήκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους της εφορίας. Τέλος, άφησε ανοιχτό το θέμα των δόσεων αποπληρωμής, σημειώνοντας ότι «η ρύθμιση πρέπει να είναι ρεαλιστική, γιατί η αγορά έχει πρόβλημα». Από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής της Ν. Λέγκας υποστήριξε ότι «βλέπουμε πτωτική πορεία των εσόδων και φαίνεται να οδηγούμαστε σε μία νέα μείωση στις δημόσιες επενδύσεις». Κριτική πάντως στην πορεία είσπραξης των εσόδων ασκήθηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία πιστοποιεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ως προς την επίτευξη των στόχων», υποστηρίζοντας ότι «δε συγκροτήθηκαν οι υπηρεσίες». Η ρύθμιση είναι στη λογική «το μη χείρον βέλτιστο», υποστήριξε ο Κ. Γείτονας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ