Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των 200 ευρώ

Με πρωτοβουλία του ΜΑΣ οι πρωτοετείς σπουδαστές μπήκαν χτες στις Εστίες χωρίς να καταβάλουν το ποσό που επιβάλλει η διοίκηση

Σε συμβολική κατάληψη του Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας προχώρησαν χτες σπουδαστές στο ΤΕΙ Λάρισας, ύστερα από κάλεσμα του ΜΑΣ, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους. Η κατάληψη έγινε το πρωί, την ώρα που οι πρωτοετείς σπουδαστές επρόκειτο να πληρώσουν το χαράτσι των 200 ευρώ που υποχρεούνται, με απόφαση της διοίκησης του ΤΕΙ, για να παραλάβουν τα κλειδιά των δωματίων τους στις φοιτητικές εστίες. Τελικά, η διοίκηση του Ιδρύματος, μετά την αγωνιστική παρέμβαση, αναγκάστηκε να δώσει τα κλειδιά στους σπουδαστές, χωρίς να πληρώσουν και να «παγώσει» το θέμα μέχρι να τεθεί προς συζήτηση σε συνεδρίασή της για να παρθεί οριστική απόφαση.

Το ΜΑΣ, μαζί με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση, απαίτησαν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ οι πρωτοετείς και να επιστραφούν τα χρήματα των υπόλοιπων σπουδαστών που ήδη έχουν καταβάλει το χαράτσι, από τις αρχές Σεπτέμβρη. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν για το δραστικό περιορισμό των φοιτητικών εστιών και για την περικοπή ακόμα και του πενιχρού επιδόματος στέγασης, που έγινε στο όνομα της οικονομικής κρίσης (!), το οποίο δινόταν σε όσους σπουδαστές είχαν διώξει από τις Εστίες, λόγω των έργων ανακατασκευής τους.

Να σημειωθεί ότι στο ΤΕΙ Λάρισας, όπου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 20.000 σπουδαστές, υπάρχουν μόνο 600 δωμάτια στις φοιτητικές εστίες, εκ των οποίων λειτουργούν εδώ και δύο χρόνια (από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησαν τα έργα) τα 300. Φέτος, δε, από τις 310 αιτήσεις σπουδαστών που έγιναν στις Εστίες, οι 250 απορρίφθηκαν.

Σε συνάντηση που έγινε χτες με τη διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας, το ΜΑΣ προειδοποίησε ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν για να μην πληρώνουν οι σπουδαστές ούτε ένα ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση και συγγράμματα.

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλει το ΜΑΣ για τη στέγαση είναι:

  • Δωρεάν στέγαση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι των 200 ευρώ.
  • Κανένας πρωτοετής που πήρε δωμάτιο να μην πληρώσει.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους σπουδαστές από άλλες πόλεις που το εισόδημα των οικογενειών τους δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και σε όλα τα παιδιά των ανέργων.
  • Αμεση ανέγερση νέων Εστιών και επισκευή των παλιών με κρατική δαπάνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ