Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μειωμένες κατά 10% οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών

Περικοπές στις δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία τους και νέα βάρη στις τσέπες των γονιών φέρνει η κυβέρνηση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, πέρα του ότι δήλωσε ότι μειώνονται κατά 10% οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό για τη μεταφορά μαθητών, καλεί τις Νομαρχίες (ουσιαστικά τους «Καλλικρατικούς» δήμους αμέσως μετά τις εκλογές) να αναλάβουν από δικούς τους πόρους την κάλυψη των αναγκών.

Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών από τον Απρίλη (αρ. πρωτοκόλλου 2/5358/6-4-2010) το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης: «Σας κάνουμε γνωστό ότι οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έχουν ήδη περικοπεί κατά 10% και ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες όχι μόνο δεν παρέχουν καμία δυνατότητα αύξησης των πιστώσεων αυτών, αλλά, αντιθέτως επιβάλλουν τον περαιτέρω περιορισμό των σχετικών δαπανών». Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της μεταφοράς, αφορά πανελλαδικά χιλιάδες μαθητές που μένουν μακριά από το σχολείο τους, μαθητές με ειδικές ανάγκες, μαθητές που πηγαίνουν σε αθλητικά ή μουσικά σχολεία, καθώς και σχολεία σε επαρχιακές πόλεις που συγκεντρώνουν μαθητές από τα γύρω χωριά κ.λπ. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαθητές αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια ή να αναλαμβάνουν οι γονείς αυτό που είναι υποχρέωση της πολιτείας. Ωστόσο, στους καιρούς του μνημονίου, υπερισχύει η λογική της περικοπής κοινωνικών δαπανών. Στο ίδιο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων να ασκούν πολιτική στο χώρο ευθύνης τους είναι αναμφισβήτητο αλλά δεν είναι δυνατόν να αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός το οικονομικό βάρος επιλογών που δεν είναι σύμφωνες με την ακολουθούμενη πολιτική επί των δαπανών. Αυξήσεις πέραν των ορίων αυτής της πολιτικής δεν καλύπτονται πλέον από το κρατικό προϋπολογισμό και η πληρωμή τους θα γίνεται από ίδιους πόρους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων», δηλαδή από τις τσέπες των γονιών, αν βέβαια έχουν.

Παρέμβαση στην Κεφαλλονιά

Τον κίνδυνο για πολλά παιδιά να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο τους επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεφαλονιάς, με αφορμή το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών. «Γίνεται σαφές ότι είναι μόνο η αρχή η παραπάνω περικοπή και ότι σταδιακά θα μετακυλιστεί αυτό το κόστος στην Τ.Δ. πάντα κρατώντας τα προσχήματα με την απόδοση από το κράτος συμβολικών ποσών. Το επόμενο διάστημα και μετά την τελική διαμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων που θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα, θα οξυνθεί παραπέρα το ήδη οξυμένο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, που ας σημειωθεί μέχρι σήμερα και για διάφορους λόγους κρατάει αρκετούς μαθητές (κυρίως των ΕΠΑΛ και των Ειδικών σχολείων) μακριά από το σχολείο, παρότι τα μαθήματα έχουν αρχίσει αρκετές μέρες τώρα!», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» που επισημαίνει τις ευθύνες της Νομαρχιακής Αρχής που αντί να διεκδικήσει, προσπάθησε να διαχειριστεί το πρόβλημα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το μαθητικό, γονεϊκό, εκπαιδευτικό, όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το λαό να συντονίσουν τη δράση τους και να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν, σύγχρονο και επαρκές σύστημα μεταφοράς των μαθητών, καμία περικοπή δρομολογίων, καμία περικοπή κονδυλίων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών (2012-08-30 00:00:00.0)
Κοροϊδία για τη μεταφορά των μαθητών (2008-08-22 00:00:00.0)
Δεν υπάρχουν κονδύλια (2001-10-18 00:00:00.0)
Πετσοκόβουν και ό,τι απέμεινε (1998-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ