Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Στήνουν νέα τμήματα χωρίς προϋποθέσεις

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα με το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Μυτιλήνη που επισκέφτηκε και διαπίστωσε από κοντά την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στην ειδυλλιακή εικονική πραγματικότητα που περιγράφεται στα φυλλάδια και τις σελίδες του Πανεπιστημίου στο Διαδίκτυο και την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι φοιτητές. Οπως δημοσιεύαμε στο φύλλο της Κυριακής, οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να μοιράζονται σε 28 τον αριθμό (!) κτίρια, μαγαζιά και αποθήκες, ενώ αυτό δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα.

Οι φοιτητές της Μυτιλήνης και συνολικά του Πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες επαρχιακές πόλεις που φιλοξενούν περιφερειακά Πανεπιστήμια ή Τμήματα Πανεπιστημίων: την έλλειψη στέγης. Φοιτητική εστία δεν υπάρχει, τα ενοικιαζόμενα για τους φοιτητές ξενοδοχεία δεν εξυπηρετούν πραγματικά και τα ενοίκια στην πόλη εκτινάσσονται στα ύψη... Προς ανακούφιση του προβλήματος στέγασης, το πανεπιστήμιο δίνει επιδότηση ενοικίου (40.000 δρχ.) σε έναν αριθμό φοιτητών. Ομως, πρόσφατα προστέθηκε ένα δίλημμα: Επειδή τα κονδύλια δεν επαρκούν, θα αναγκαστούν οι φοιτητές που μένουν στα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία να πληρώσουν ένα «συμβολικό» ενοίκιο ή θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται επιδότηση ενοικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ένα οικόπεδο όπου θα χτιστεί φοιτητική εστία για να καλύψει ένα μέρος των αναγκών. Ομως δεν υπάρχει ακόμα σχετική μελέτη και η διαδικασία ανέγερσης δεν έχει ξεκινήσει. Πράγμα που σημαίνει ότι για κάποια χρόνια ακόμα θα λειτουργεί το σύστημα επινοικίασης ξενοδοχείων. Αλλά παράλληλα οι ανάγκες στέγασης των φοιτητών αυξάνονται κάθε χρόνο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της Μυτιλήνης είναι καινούρια και λειτουργούν σ' αυτά μόνο τα πρώτα έτη. Δηλαδή, ο πληθυσμός τους θα συνεχίζει να αυξάνεται κατά εκατοντάδες τα επόμενα χρόνια.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Φ.Πετσάλνικου, συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του αριθμού των εισακτέων και των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύονται. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, μάλιστα, να ιδρυθούν δυο νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που το ένα θα εδρεύει στη Λήμνο και το άλλο στην Κω.

Κι αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή που για τα ήδη υπάρχοντα τμήματα στα περισσότερα νησιά που απλώνεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν υπάρχει ακόμα η στοιχειώδης υποδομή σε κτίρια, εστίες, εστιατόρια. Ενώ παράλληλα γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά για τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, καθώς, όπως φαίνεται, η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή δε θεωρείται απαραίτητη από το υπουργείο για να δώσει την έγκρισή του για την ίδρυση ενός νέου τμήματος. Και ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση δε θεωρεί υποχρέωσή της τη γενναία χρηματοδότηση που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν. Οπως μας είπε κι από την πλευρά των φοιτητών ο πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Κοινωνιολογίας, Παναγιώτης Γκόλφης, «η ευθύνη είναι καθαρά του υπουργείου. Ακόμα κι όταν γίνεται εισήγηση για ένα νέο τμήμα, έχει ευθύνη το υπουργείο που την κάνει δεκτή», κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν και τις τεράστιες ελλείψεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοικιάζει τις εστίες του ως τουριστικά καταλύματα για το καλοκαίρι! (2024-06-05 00:00:00.0)
Διαθέσιμα μόνο 46 δωμάτια στη φοιτητική εστία (2014-01-14 00:00:00.0)
Δικαίωμά μας η δωρεάν στέγαση (2004-09-08 00:00:00.0)
Στραγγαλίζεται άλλο ένα δικαίωμα (2002-09-08 00:00:00.0)
Σχολές - επιχειρήσεις για να καλυφτούν οι ανάγκες (2000-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ