Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Στον «αέρα» η πρακτική άσκηση των φοιτητών

Οι Παιδαγωγικές Σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ανέστειλαν τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού για την πρακτική άσκηση

Στον αέρα βρίσκονται οι σπουδές των φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αφού φέτος έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που κάλυπταν τις ανάγκες της πρακτικής άσκησης, που είναι απαραίτητη. Πρόκειται για τα αποτελέσματα του «εξορθολογισμού» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο υποτίθεται πως «γύρισε» στα σχολεία αποσπασμένους εκπαιδευτικούς κι άφησε τεράστια κενά σε άλλους εκπαιδευτικούς χώρους, όπως τα Παιδαγωγικά Τμήματα των πανεπιστημίων!

Στη Θεσσαλονίκη, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, 28 εκπαιδευτικούς πήρε μόνο 4, ενώ το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής (ΤΕΠΑΕ) ζήτησε 39 εκπαιδευτικούς πήρε και αυτό 4! Χαρακτηριστικό είναι ότι, για παράδειγμα, στο ΠΤΔΕ οι 4 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υποτίθεται πως θα καλύψουν τις ανάγκες για 1.000 φοιτητές! Πέρσι ήταν 20 και απαιτούνται 40 για να καλυφθεί σωστά η πρακτική άσκηση! Η ΓΣ του ΠΤΔΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι είναι αδύνατη η πρακτική άσκηση με 4 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ζητά κάλυψη των κενών και αναστέλλει τη λειτουργία του τμήματος για τις 6, 7 και 8 Οκτώβρη. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι ελλείψεις ματαιώνουν και τη λειτουργία εργαστηρίων υπολογιστών και φυσικών επιστημών, ενώ καταργούν την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε ανάπηρους φοιτητές και ανάπηρες φοιτήτριες, αφού αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στελέχωναν το Κέντρο Ενταξιακής Πολιτικής.

Αντίστοιχη απόφαση πήρε και η ΓΣ του ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών αναστέλλοντας την έναρξη των μαθημάτων από τις 4 Οκτώβρη μέχρι τις 8 Οκτώβρη. Δηλώνει ότι το τμήμα «αδυνατεί να οργανώσει τις πρακτικές ασκήσεις χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό αποσπασμένων νηπιαγωγών». Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι είχε, ήδη, ενημερωθεί το υπουργείο Παιδείας, με έγγραφο, από τις 13 Ιούλη. Στο τμήμα αποσπάστηκαν μόνο τέσσερις νηπιαγωγοί, «χωρίς μάλιστα να τηρηθεί η αναλογία ανάμεσα στον αριθμό των φοιτητών/τριών και των αποσπασμένων ανά τμήμα». Η ΓΣ συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό σε μέλη ΔΕΠ, όσο και ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, αφού έχει μόνο 27 μέλη ΔΕΠ σε ένα τμήμα που φοιτούν 1.600 προπτυχιακοί φοιτητές, 300 μεταπτυχιακοί, 150 μετεκπαιδευόμενοι εκπαιδευτικοί και εκπονούνται 160 περίπου διδακτορικές διατριβές.

Για τους ίδιους λόγους ανέστειλε το διδακτικό έργο του και το ΠΤΔΕ Πατρών από τις 29 Σεπτέμβρη έως και τις 5 Οκτώβρη. Με απόφαση της ΓΣ ζητά την απόσπαση τουλάχιστον 5 εκπαιδευτικών, «μέχρι να αποφασίσει να εγκρίνει θέσεις μόνιμου προσωπικού», σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία των πρακτικών ασκήσεων και των εργαστηρίων». Επισημαίνεται ότι φέτος, απ' τους 20 εκπαιδευτικούς που συνήθως αποσπώνται στο τμήμα, αποσπάστηκαν μόλις 3 για την πρακτική άσκηση 600 φοιτητών!

Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσες των 70 θέσεων και μία μόνο των 150 θέσεων για 300 φοιτητές κ.τ.λ). Την ίδια στιγμή, προσθέτει η ΓΣ του ΠΤΔΕ, ο αριθμός του συνόλου των φοιτητών είναι 1.750, υπερδιπλάσιος αυτού που μπορεί να υποστηρίξει το δυναμικό (28 μέλη ΔΕΠ) και οι υποδομές του τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ