Τρίτη 12 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ο ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ
Κανείς δε δεσμεύεται πως δε θα εφαρμοστεί!

Η απάντηση του Ιδρύματος ήταν πως θα συσταθεί Επιτροπή που θα διαμορφώσει κριτήρια για τη χορήγηση μέτρων πρόληψης

Μέχρι τώρα τους ήταν «κόστος» τα μέτρα για την πρόληψη της αρρώστιας (π.χ. μέτρα Υγιεινής στα εργοστάσια). Τώρα τους είναι «κόστος» και το δικαίωμα του άρρωστου να μην υποφέρει...

Icon

Μέχρι τώρα τους ήταν «κόστος» τα μέτρα για την πρόληψη της αρρώστιας (π.χ. μέτρα Υγιεινής στα εργοστάσια). Τώρα τους είναι «κόστος» και το δικαίωμα του άρρωστου να μην υποφέρει...
Να αποσείσουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις απάνθρωπες και επικίνδυνες περικοπές που γίνονται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων απ' τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, κατ' εντολή της, επιχείρησαν κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αποστομωτικής απάντησης της διεύθυνσης παροχών του ΙΚΑ, προς τους διαβητικούς, ότι αρνείται την κάλυψη των θεραπευτικών υποδημάτων διαβήτη γιατί κοστίζει λιγότερο ο ακρωτηριασμός από την πρόληψη.

Επιχειρώντας να εκτονώσουν την αγανάκτηση που προκάλεσε η απάνθρωπη απόφαση, με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο μεν υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το έγγραφο, λέγοντας ότι έπρεπε να ενημερωθεί ο διοικητής του ΙΚΑ, ο δε διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος επιχείρησε να κρυφτεί πίσω απ' το δάχτυλό του και να φορτώσει την ευθύνη στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, ισχυριζόμενος ότι η διοίκηση δε γνώριζε για την απόφαση. Και αυτά την ώρα που η κυβέρνηση επιταχύνει με αφοσίωση την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, προκειμένου να ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας στην οποία δίνει πολύτιμη ανάσα η πλήρης παράδοση αυτών των (κρίσιμων για την ίδια την επιβίωση των εργαζομένων) χώρων στα μονοπώλια. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σαφείς εντολές της κυβέρνησης για συνεχείς περικοπές στην Υγεία.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τελικά χτες η διοίκηση του ΙΚΑ, αφού... ενημερώθηκε για το θέμα, όπου και πάλι δε δεσμεύεται για τη χορήγηση των υποδημάτων. Ετσι, αναφέρει ότι βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου «προβλέπεται η έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη των Διοικήσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΟΠΑΔ προκειμένου να εναρμονιστούν οι κανόνες που καθορίζουν τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη». Και ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή από γιατρούς που εντός 15 ημερών θα «καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης των θεραπευτικών υποδημάτων».

Συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζεται συνειδητά υπέρ των μονοπωλίων

Τη βάρβαρη και ανήκουστη απόφαση του ΙΚΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «η καθημερινή ακρωτηρίαση συντάξεων, μισθών, δικαιωμάτων, ελευθεριών κλπ. που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική άνοιξε την όρεξη στους διορισμένους του ΙΚΑ να ακρωτηριάσουν και τους ίδιους τους ανθρώπους, αντί να τους θεραπεύουν, στο όνομα της ακριβής θεραπείας και του φτηνότερου ακρωτηριασμού».

«Εκεί κατάντησαν. "Πονάει κεφάλι, κόβουν κεφάλι". Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας και δικαίου που πολλοί διαφημίζουν προβάλλοντας ψέματα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους», τονίζουν. Καλούν τη Διοίκηση να συναισθανθεί τις ευθύνες της απέναντι στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα και το λαό, ανακαλώντας μια απόφαση που προσβάλλει όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και την ίδια την έννοια άνθρωπος. Υπογραμμίζουν ότι στο όνομα των ελλειμμάτων του ΙΚΑ (για τα οποία φταίνε διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις), αλλά και των σχεδιασμών της διοίκησης του ΙΚΑ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους εργοδότες, δεν μπορεί να βάζουν στον «Προκρούστη» τη σωματική ακεραιότητα κανενός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ