Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΝΕΞΗ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΙΑΠΩΝΙΑ
Απορρίπτει την «εμπλοκή» των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

«Είναι εντελώς λάθος οι ΗΠΑ να ισχυρίζονται επανειλημμένα πως οι βραχονησίδες Νταϊόγιου εμπίπτουν στη σφαίρα της αμερικανο-ιαπωνικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας. Αυτό που οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν αμέσως είναι να διορθώσουν αυτήν την εσφαλμένη θέση», σημείωσε χτες εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, απορρίπτοντας κατηγορηματικά πρόσφατη πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ επίσημες συνομιλίες ανάμεσα σε Ιαπωνία και Κίνα για την επίλυση των διαφορών τους στις βραχονησίδες Νταϊόγιου (κινέζικα ή Σενκόκου στα ιαπωνικά).

Ο Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε μάλιστα την πρόταση των ΗΠΑ για συμμετοχή τους στις σινο-ιαπωνικές συνομιλίες σαν «ευσεβή πόθο», σημειώνοντας πως το Πεκίνο αξιοποιεί κάθε διάλογο και κάθε μηχανισμό συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε ότι οι βραχονησίδες Νταϊόγιου (πλούσιες σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είναι «αναπόσπαστο τμήμα του κινεζικού εδάφους», καταλήγοντας πως οι συγκεκριμένες διαφορές είναι διαφορές «μόνον μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ