Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΗΠΑ
Ξανά καλλιεργείται κλίμα τρομο-φοβίας

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑ'Α.--

Από την αρχή του χρόνου, οι αμερικανικές αρχές έχουν δώσει «πράσινο φως» στη CIA να συλλάβει ή να σκοτώσει τον ισλαμιστή ιεροδιδασκάλο Ανουάρ αλ Αουλάκι γεννημένο στις ΗΠΑ, που εμφανίζεται ως ηγέτης της «Αλ Κάιντα» και τώρα εμπλέκεται και στην υπόθεση με τα παγιδευμένα πακέτα σε αεροπλάνα για Βρετανία και ΗΠΑ. Στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν για την Υεμένη, η υπόθεση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το αναγκαίο πρόσχημα για να καλλιεργηθεί η αναγκαιότητα δράσης ανδρών της CIA και επισήμως (γιατί ήδη δρουν) στην Υεμένη.

Χτες δικαστήριο της Υεμένης, υποχωρώντας στις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, προχώρησε στη διατύπωση κατηγοριών στον Αουλάκι. Ο Αουλάκι, καθώς και ένας συγγενής του, δικάζονται ερήμην για «υποκίνηση σε δολοφονία πολιτών ξένων χωρών για λογαριασμό της "αλ Κάιντα"», ενώ στο εδώλιο κάθησε ένας 19χρονος Υεμενίτης, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Γάλλου μηχανικού Ζακ Σπανιολό, τον περασμένο μήνα. Ο Αουλάκι φέρεται να είναι ο μέντορας και εκπαιδευτής του νεαρού Νιγηριανού που προσπάθησε, πέρυσι τα Χριστούγεννα, να ανατινάξει αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από το Ντιτρόιτ. Επίσης, φέρεται να είχε σταθερή επικοινωνία με το στρατιωτικό ψυχίατρο παλαιστινιακής καταγωγής που αιματοκύλισε, πέρυσι την άνοιξη, το στρατόπεδο Φορτ Χουντ, στις ΗΠΑ (13 νεκροί), αλλά και να συνδέεται με την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, της Νέας Υόρκης, το Μάη.

Σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές, η Ουάσιγκτον αναζητεί νομικά «παράθυρα», προκειμένου να απαγγείλει η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορίες στον Αουλάκι, έτσι ώστε να ζητήσει την έκδοσή του. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, η προοπτική δεν είναι απίθανη, καθώς έχει διαρρεύσει ότι ο νεαρός Νιγηριανός, που κρατείται για την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους, εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχτεί ορισμένες από τις κατηγορίες, κάτι που ανοίγει το δρόμο στην αμερικανική δικαιοσύνη να εμπλέξει τον Αουλάκι.

Ομως, η υεμενίτικη ηγεσία, φοβούμενη τις εσωτερικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η έκδοση Αουλάκι σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, επιμένει ότι ο 39χρονος ιεροδιδάσκαλος θα δικαστεί και θα φυλακιστεί εντός της χώρας. Προς το παρόν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένες από τη συνεργασία της Υεμένης» και ότι «θα παραταθεί και για το 2011 η χορήγηση βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, χθες, οι υεμενίτικες δυνάμεις εξαπέλυσαν ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις επαρχίες Μααρίμπ και Σάμπουα, με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, τη σύλληψη του Σαουδάραβα Ιμπραχίμ αλ Ασίρι, που θεωρείται ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών που υπήρχαν στα πακέτα με προορισμό το Σικάγο που εντοπίστηκαν, την περασμένη Παρασκευή, στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, υποστήριζε ότι μια ανάλογη διαδρομή «ύποπτων πακέτων» είχε εντοπιστεί στα μέσα Σεπτέμβρη, και φαίνεται ότι επρόκειτο για «δοκιμή».

Εκρηξη σε αγωγό

Διεκόπη προσωρινά η ροή αργού πετρελαίου προς την Αραβική Θάλασσα μετά από έκρηξη σε τερματικό σταθμό. Ο πετρελαιαγωγός ανήκει στην κρατική νοτιοκορεατική επιχείρηση Korea National Oil Corp. και η έκρηξη προκλήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με χρονοδιακόπτη. Οι υεμενίτικες αρχές θεωρούν δεδομένο ότι πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η «αλ Κάιντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ