Παρασκευή 5 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TEXΕΡΑΝΗ.-- Τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στο δυτικό Ιράν, που έχουν πληρωθεί από στέλεχος της παράνομης ιρανο-κουρδικής μικρής οργάνωσης Κομάλα για να προχωρήσουν σε δολοφονίες, μετέδωσε, χθες, το κρατικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ, έχουν, ήδη, διαπραχθεί πέντε δολοφονίες. Την ίδια στιγμή, η ιρανική ηγεσία εξέφρασε ικανοποίηση για την κίνηση της Ουάσιγκτον να εντάξει στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων τη σουνιτική οργάνωση «Τζουνταλλάχ», που δρα στη νοτιοδυτική συνοικία Σιστάν - Μπαλουχιστάν. Αντίθετα, η «Τζουνταλλάχ» απείλησε με επιθέσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η τελματωμένη «ειρηνευτική διαδικασία» με τους Παλαιστινίους ήταν τα βασικά σημεία συζήτησης κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν ενέργειες για την απόσυρση της βρετανικής νομοθεσίας που προβλέπει δίωξη και ξένων αξιωματούχων (Ισραηλινών στην προκειμένη περίπτωση) για εγκλήματα πολέμου.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Μποϊκοτάρισαν, χθες, τη νέα συνάντηση «εθνικού διαλόγου» η σιιτική «Χεζμπολάχ» και ο σύμμαχός της χριστιανός μαρωνίτης, Μισέλ Αούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της έρευνας που διεξάγει επιτροπή του ΟΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι. Η απουσία αυτή εκφράζει την κλιμακούμενη εσωτερική ένταση στη χώρα. Με αφορμή το γεγονός, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, και πάλι, εξέφρασε υποστήριξη «στη σταθερότητα του Λιβάνου», βάλλοντας εμμέσως κατά της «Χεζμπολάχ» και της Συρίας. Η Δαμασκός, από την άλλη, αντέκρουσε ότι «δε χρειάζεται συμβουλές για το πώς θα συμπεριφέρεται στους γείτονές της» και ο Πρόεδρος Ασαντ τόνισε ότι «όπου έχουν παρέμβει οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει χάος».

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Αντισυνταγματικός κρίθηκε ομοφώνως από το Ανώτατο Δικαστήριο ο νόμος αμνήστευσης των αξιωματικών του στρατού για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1973-85) στην Ουρουγουάη, ενώ στο Κοινοβούλιο έχει προωθηθεί νόμος από την κυβέρνηση για την ακύρωση και του νόμου περί διαγραφής Ley de Caducidad.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες ανάμεσα σε αντάρτες της οργάνωσης «JEM» και αστυνομικούς στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 50 αστυνομικών.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται από χτες στα Σκόπια, όπου τις επόμενες δύο βδομάδες θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, σχετικά με τους όρους για τη χορήγηση δανείου 400 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ