Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ -ΤΡΟΪΚΑ
Προετοιμάζουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τη Δευτέρα το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα

Με ...χαμηλούς τόνους προσπαθεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση να προσγειώσει τους εργαζόμενους στα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών- δημοτικών εκλογών και την επίσκεψη της τρόικας την επόμενη βδομάδα, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και τα οποία αναμένεται να παίξουν το ρόλο του ...άλλοθι για τα επαχθή μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με ΕΕ και ΔΝΤ.

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ, που από την Δευτέρα έσπευσε να δηλώσει ότι υπάρχει «ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων μέτρων», παράλληλα με την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», χτες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Ρόιτερ διατηρώντας την ...ανωνυμία του (;) ανέφερε ότι «το φετεινό έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2%-9,3% του ΑΕΠ», ενώ για το 2009 είπε ότι η Γιούροστατ το προσδιορίζει στο 15,5%.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας διαμηνύει περικοπές φαρμακευτικών δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ η «τεχνοκρατική επιτροπή» που βρίσκεται στην Αθήνα για να προετοιμάσει την έλευση της τρόικας στις 15 Νοέμβρη, εμμένει στη θέση, ότι σε κάθε περίπτωση οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των αντίστοιχων κλαδικών.

Σταθερά και μεθοδικά κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της τρόικας, καλλιεργούν το έδαφος για την εφαρμογή του απεχθούς μνημονίου, αλλά και την επιβολή νέων σκληρών και δυσβάστακτων μέτρων. Πολιορκητικός κριός για την παραπέρα ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, το οποίο έχει γίνει το προσφιλές επιχείρημα κοινοτικών και κυβερνητικών παραγόντων, για την επιβολή των νέων μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά για έλλειμμα στο 9,2% ή 9,3%, έρχεται σε άμεση αντίθεση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που δόθηκε στη δημοσνιότητα στις 4 Οκτώβρη, όπου προβλέπεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,8%.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουν τόση σημασία τα ποσοστά του ελλείμματος, αλλά η χρησιμοποίησή τους σαν άλλοθι, για να εξαπολύσουν τη νέα επίθεση μακράς κλίμακας, κατά των λαϊκών κατακτήσεων. Για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, μίλησε ευθέως εκτός από τον Ζ.Π. Γιούνκερ, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού υποκριτικά πήρε... υπό την προστασία του τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εκφράζοντας προσωπική άποψη - λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της δεύτερης Κυριακής, ότι «δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις ή να αυξάνουμε τη φορολογία, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση που τυχόν νέα αύξηση των φόρων θα είχε αποτελέσματα αντίθετα με τα επιδιωκόμενα», πρόσθεσε ωστόσο, ότι έμφαση θα δοθεί στην περικοπή των κρατικών δαπανών...Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι, ότι οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, είναι οι πρώτες που βρίσκονται στη διόπτρα στόχευσης της κυβέρνησης και της τρόικας. Εχουν άλλωστε συμφωνήσει ότι το 2011 θα είναι η χρονιά του «εξορθολογισμού» των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ, με αιχμή τις δαπάνες μισθοδοσίας στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, της ΕΑΒ κλπ. Επίσης, με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, θα επέλθει νέα μείωση των μισθών, καθώς προβλέπονται νέες μεγάλες περικοπές των επιδομάτων.

Με δηλώσεις που έκανε χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, ανέφερε, ότι το κόστος των φαρμακευτικών δαπανών το 2011, μπορεί να μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος. Ο περιορισμός των δαπανών υγείας, περιλαμβάνεται στους στόχους του μνημονίου.

  • Η «κακή» - σύμφωνα με τα κριτήρια της κυβέρνησης και της τρόικας - πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, θα αποτελέσει το πρόσχημα για την επιβολή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2010, τα έσοδα - σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 - αυξήθηκαν οριακά κατά 3,7%, στα 41 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 7% (στα 53,7 δισ. ευρώ), ενώ η μεγάλη σφαγή έγινε στις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις, προνοιακά επιδόματα), οι οποίες μειώθηκαν κατά 11%, στα 40,65 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του ΠΔΕ εμφανίζουν μείωση 3,3%, στα 1,37 δισ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 24,6%, στα 6,05 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα τέλος του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 17,4 δισ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένο κατά 29,9% σε σχέση με το 2009.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ