Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πιέζουν για στήριξη των επιχειρηματιών

Νέα παρέμβαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

Πλάτες στην κυβέρνηση για την επιτάχυνση των ταξικών - αντιλαϊκών μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο βάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Κ. Μίχαλος, επικαλούμενος την επικείμενη αναθεώρηση του ελλείμματος και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, επαναφέρει δέκα από τις αντιλαϊκές αξιώσεις του κεφαλαίου που εν πολλοίς αποτελούν και κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντί του, στο όνομα της «ανάκαμψης της οικονομίας και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας».

Επικαλείται, ακόμη, τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΒΕΑ, για να ενισχύσει την εκβιαστική τακτική των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με την οποία αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει γρήγορα αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους ή θα κλείσουν ή θα μετεγκατασταθούν.

Με βάση την έρευνα, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις «οικονομικές τους επιδόσεις», περισσότερες από οκτώ στις δέκα αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου και δύο στις δέκα εξετάζουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, ενώ μία στις δύο εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε ...βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.

Οι εμποροβιομήχανοι αξιώνουν μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών εισφορών, με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και προώθηση του ΕΣΠΑ, καθώς και όλων εκείνων των υποδομών που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο, για τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων του και τη διατήρηση - αύξηση της κερδοφορίας του.

Μεταξύ αυτών απαιτούν το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, νέες μαρίνες, «ρεαλιστική και ορθολογική αξιοποίηση» της έκτασης του Ελληνικού, εφαρμογή του νέου χωροταξικού σχεδιασμού και των ειδικών χωροταξικών πλαισίων που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του κεφαλαίου. Επίσης, ζητούν «ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης», με στόχο μεταξύ άλλων τη μείωση του προσωπικού κατά 20% και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου και σύνδεση μισθών - αποδοτικότητας, επιτάχυνση των διαδικασιών «απελευθέρωσης» των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «κλειστές», όπως την αγορά πετρελαιοειδών για την οποία αξιώνουν απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και της αγοράς ψωμιού που απαιτούν οι αρτοβιομήχανοι. Αξιώνουν, ακόμη, επιτάχυνση των διαδικασιών «εξυγίανσης» των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και προνομιακές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις για την καταβολή φορολογικών οφειλών, καθώς και συμψηφισμό οφειλών επιχειρήσεων με οφειλές του Δημοσίου προς αυτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αξιώνουν τα πάντα για το κεφάλαιο (2013-08-31 00:00:00.0)
Θέλουν κυβέρνηση προσηλωμένη στα συμφέροντά τους (2009-10-01 00:00:00.0)
Ζητούν συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2009-08-28 00:00:00.0)
Υποδείξεις για ένταση της λιτότητας (1999-02-05 00:00:00.0)
Υπόμνημα αξιώσεων και εντολών (1998-05-19 00:00:00.0)
Απαιτούν και νέα μέτρα οι εμποροβιομήχανοι (1997-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ