Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πολιτική μαζικών εισαγωγών

Η παραγωγή ζάχαρης το 2010 δεν ξεπερνά τους 90.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της χώρας ξεπερνούν τους 280.000 τόνους

Σε μαζικές εισαγωγές προχωράει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας της σε ζάχαρη, αφού η τευτλοκαλλιέργεια έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Εξαιτίας της νέας ΚΑΠ και της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η παραγωγή ζάχαρης μειώθηκε κάτω από το μισό, ενώ δύο από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ έκλεισαν και όπως φαίνεται θα κλείσουν κι άλλα από τα εναπομείναντα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια, την οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Με ευθύνη της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΕΒΖ, δόθηκε φέτος εξευτελιστική τιμή στους τευτλοπαραγωγούς, ενώ οι διεθνείς τιμές στη ζάχαρη είναι υψηλές. Το αποτέλεσμα ήταν να σπαρθούν φέτος μόλις 136.000 στρέμματα με τεύτλα, όταν το 2008 καλλιεργήθηκαν 141.000 στρέμματα, το 2009 221.000 στρέμματα και το 2005, πριν ψηφιστούν τα νέα μέτρα της ΕΕ, είχαν καλλιεργηθεί 428.000 στρέμματα. Το κακό ξεκίνησε αφού η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε την ποσόστωση ζάχαρης από 320.000 τόνους στους 158.700 τόνους και η τωρινή διοίκηση της ΕΒΖ, κόβοντας τις τιμές και μπόνους, την οδήγησε φέτος να είναι στους 80.000 με 90.000 τόνους. Ομως οι ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη ξεπερνούν τους 280.000 τόνους. Το κενό αυτό καλύπτεται δυστυχώς με εισαγωγές, που για φέτος θα είναι βασικά από τη Γαλλία και τη Σερβία.

Η χώρα θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη. Θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ. Δυστυχώς, η πολιτική της νέας ΚΑΠ, της δραστικής μείωσης τιμής παραγωγού, της καθιέρωσης αποδεσμευμένης στρεμματικής επιδότησης και της συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει οδηγήσει την τευτλοκαλλιέργεια στην εξαφάνιση. Και η χώρα από πλεονασματική σε ζάχαρη, έγινε μέσα σε μια τετραετία ελλειμματική, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η δραματική μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής ζάχαρης αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ