Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Νέα ενεργειακή στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου

Τις ενεργειακές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα επόμενα 10 χρόνια αποτυπώνει η νέα ενεργειακή στρατηγική για το 2020 που παρουσίασε χτες η Κομισιόν, με πέντε βασικούς άξονες. Βάσει αυτής, θα ληφθούν νομοθετικά μέτρα τους επόμενους 18 μήνες, ενώ θα αποτελέσει και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια στις 4 του Φλεβάρη του 2011. Ξεχωρίζει, πάντως, η επισήμανση ότι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 με καμία εξαίρεση για κανένα κράτος - μέλος, κάτι που έχει άμεση σχέση με τις αντιλαϊκές αξιώσεις - εντολές της τρόικας για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, σημειώνεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια «χρειάζονται» συνολικές επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ σε ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ, οπότε η Κομισιόν «προτείνει» «απλοποιημένες οικοδομικές άδειες», χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενιαίο κέντρο «εξυπηρέτησης» για όλες τις άδειες που χρειάζεται ένα έργο κλπ. Μεγάλο μέρος αυτών των υποδομών, πέρα από τα άμεσα έργα παραγωγής, έχουν να κάνουν με δημόσιες επενδύσεις προς το συμφέρον του ενεργειακού κεφαλαίου, για να παράγει, μεταφέρει, πουλά το «εμπόρευμά» του, χωρίς να αναλάβει το υπέρογκο κόστος που απαιτείται.

Τα παραπάνω αποτελούν το ένα από τα πέντε σημεία εστίασης της νέας στρατηγικής. Η διαβόητη «εξοικονόμηση ενέργειας» είναι ένα ακόμη, με έμφαση αυτή τη φορά στα κτίρια και τις μεταφορές. Αναμένονται νέα επενδυτικά κίνητρα για «καινοτόμα δημοσιονομικά μέσα» για ιδιοκτήτες κατοικιών και τοπικούς φορείς, ώστε να ...βοηθηθούν στις επιβεβλημένες προσαρμογές. Εξασφαλίζεται έτσι νέο και αναγκαστικό πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Προτείνεται επίσης, σε ένα ακόμη σημείο, ο συντονισμός της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ έναντι τρίτων χωρών και κυρίως για τις σχέσεις με τους κυριότερους εταίρους. Ο σχεδιασμός προβλέπει - αν και δεν είναι νέος - προσέλκυση νέων χωρών στην εσωτερική αγορά, αλλά και συνεργασία με την Αφρική για... «παροχή διαρκούς ενέργειας σε όλους τους πολίτες της συγκεκριμένης ηπείρου», οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν μόνοι τους να λύσουν το ζήτημα.

Ωστόσο, η Κομισιόν και μέσω αυτής οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες, έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για την «πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στην ενεργειακή τεχνολογία και καινοτομία», με τη δρομολόγηση 4 μεγάλων έργων: νέες τεχνολογίες για ευφυή δίκτυα. Αποθήκευση ενέργειας. Ερευνα για βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς (της πρώτης γενιάς κόντεψαν να οδηγήσουν σε λιμοκτονία τις αναπτυσσόμενες χώρες). Εταιρική συνεργασία για «έξυπνες πόλεις», με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στις αστικές περιοχές. Το τελευταίο σημείο έχει τίτλο «ασφαλής, προστατευμένη και προσιτή ενέργεια για ενεργούς καταναλωτές» και περιλαμβάνει νέα μέτρα για... σύγκριση τιμών, αλλαγή προμηθευτή, διαφανή τιμολόγηση, στο πλαίσιο της εκστρατείας παραπλάνησης για τη σκοπιμότητα των νέων χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση ζητάει «περισσότερη ΕΕ» που φουντώνει την ακρίβεια και τη φοροληστεία! (2024-05-22 00:00:00.0)
Φουντώνουν ενδοαστικά παζάρια και αντιθέσεις στην ΕΕ για τα συμφέροντα των ομίλων (2022-09-10 00:00:00.0)
Ενέργεια με το δελτίο για τους λαούς και πακέτα για τους ομίλους... (2022-07-21 00:00:00.0)
«Ενιαιοποίηση» και «άρση εμποδίων» για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια (2015-05-07 00:00:00.0)
Στα σκαριά το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» (2015-01-28 00:00:00.0)
Διαβούλευση για την «εξοικονόμηση ενέργειας» (2010-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ