Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Χρήμα και κίνητρα αξιώνουν τα Επιμελητήρια

Συγκεκριμένα σχέδια προς ...υιοθέτηση δίνουν στην κυβέρνηση οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Να «υιοθετήσει» η κυβέρνηση τα ιδιωτικά σχέδια ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων και αναμόρφωσης των υφιστάμενων περιοχών άναρχης βιομηχανικής συγκέντρωσης, χορηγώντας επιχορηγήσεις ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ (επί προϋπολογιζόμενης δαπάνης 650 εκατ. ευρώ) και πλήθος άλλων διευκολύνσεων, ζητά η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ). Τα σχέδια αντιστοιχούν στην ανάπτυξη 44 νέων επιχειρηματικών πάρκων σε όλη τη χώρα, σε συνολική έκταση 45.000 στρεμμάτων έως το 2017 και 67 πάρκων έκτασης 60.000 στρεμμάτων μέχρι το 2025 συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση - το οποίο εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια, αφού η αρχική πρωτοβουλία ήταν της κυβέρνησης της ΝΔ - ο πρόεδρος της Ενωσης, Γ. Κασιμάτης, παρουσίασε χτες έρευνα, η οποία ουσιαστικά αποτυπώνει τα εκδηλωμένα επιχειρηματικά σχέδια για δημιουργία οργανωμένων χώρων επιχειρηματικής δραστηριότητας και ζήτησε την ενίσχυσή τους. Δήλωσε μάλιστα ότι στόχος της ΚΕΕΕ είναι η «νομιμοποίηση» των πάρκων και η «νομιμότητα» στη λειτουργία των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες σήμερα και ειδικά στην Αττική λειτουργούν ακόμη και χωρίς άδεια, λόγω της «δαιδαλώδους» διαδικασίας, που απαιτείται για την έκδοση ή ανανέωσή της, όπως επισημάνθηκε. Με την πρόταση αυτή, αποτυπώνεται ουσιαστικά η προσπάθεια - «παλαιοί και με εμπειρία επιχειρηματίες», χαρακτηρίστηκαν οι υποψήφιοι επενδυτές - μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων να μοιραστούν την «ευκαιρία» που αντιπροσωπεύει η οικονομική κρίση για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, πίσω από την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και από το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, και από τις προτάσεις της ΚΕΕΕ, που σε καμιά περίπτωση δεν ασχολούνται με την «τύχη» των χιλιάδων μικρών βιοτεχνιών, συνεργείων, ξυλουργείων, σιδηρουργείων, κ.ο.κ., κρύβεται μια ακόμη χαμένη «ευκαιρία» για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Οι οποίοι, όχι μόνο «θερίζονται» από τη φιλομονοπωλιακκή κυβερνητική πολιτική, το μνημόνιο, το χτύπημα των εισοδημάτων των πελατών τους - εργαζομένων, αλλά και εκδιώκονται συστηματικά από τον οικιστικό ιστό, χωρίς καμία μέριμνα, στήριξη και πρόβλεψη για το πού θα πάνε. Οι προτάσεις της ΚΕΕΕ δεν αναφέρονται σε επιχειρηματικά τετράγωνα ή έστω κάποια σημεία όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μικρής όχλησης επιχειρήσεις, οι οποίες εξυπηρετούν με το να βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα. Αντιθέτως, κινούνται στη λογική της τακτοποίησης επιχειρήσεων που είναι σε θέση να επενδύσουν προκειμένου να επεκταθούν και να λύσουν μια για πάντα προβλήματα λειτουργίας και αδειοδότησης.

Τα μισά από τα προτεινόμενα σχέδια έχουν να κάνουν με την αναμόρφωση υφιστάμενων βιομηχανικών ζωνών χωρίς υποδομές, στις οποίες παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικής μόλυνσης και γενικότερης όχλησης από τη λειτουργία των επιχειρήσεων (π.χ. στα Οινόφυτα, όπως αναφέρθηκε). Σκοπός είναι η ανάπτυξη υποδομών με αδρή επιχορήγηση και πολεοδομικές, χωροταξικές, αδειοδοτικές διευκολύνσεις. Ηδη έχει διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα προσφέρει σημαντικά φορολογικά και άλλα κίνητρα μετεγκατάστασης. Παρ' όλα αυτά, πολλές διατάξεις απορρίπτονται από την ΚΕΕΕ, όπως αυτή για την κατοχή του 80% της γης, προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις για το υπόλοιπο τμήμα, τα δυο στάδια αξιολόγησης κ.ά. Ετσι, ζητούνται επιπρόσθετα μέτρα, λιγότερες διαδικασίες, ένταξη και άλλων δραστηριοτήτων, π.χ. χονδρεμπορικές επιχειρήσεις, ενιαίο θεσμικό καθεστώς και ένα υπουργείο υπεύθυνο για όλη τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει χρηματοδοτήσεις 560 εκατ. ευρώ για σχέδιο αναβάθμισης και επέκτασης των 54 Βιομηχανικών Περιοχών που ελέγχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ της Τράπεζας Πειραιώς, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρε ό,τι θέλεις... «επενδυτή» (2019-10-19 00:00:00.0)
Απ' όλα έχει ο μπαξές για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2019-10-12 00:00:00.0)
Μπαράζ από νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (2016-05-29 00:00:00.0)
Το Φορολογικό με τα μάτια των εμποροβιομηχάνων (2013-01-04 00:00:00.0)
Αλλάζει ο νόμος για τις Βιομηχανικές Περιοχές (2006-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ