Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις οι φοιτητές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ηταν η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών, που κυριολεκτικά έσεισε τη βρετανική πρωτεύουσα. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό των Πανεπιστημίων κατέλαβαν απολύτως ειρηνικά τους δρόμους του Λονδίνου αντιδρώντας στην κατάργηση του πλαφόν των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, που εμπράκτως σημαίνει τον τριπλασιασμό τους, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Βινς Κέιμπλ, και συνολικά στις αθρόες περικοπές στην Ανώτατη Παιδεία. Είτε αφορά το διδακτικό προσωπικό, είτε ερευνητικά προγράμματα. Περικοπές, σημειωτέον, που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Γκόρντον Μπράουν.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να ξεπεράσουν σήμερα τις 3.290 λίρες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση Κάμερον σκοπεύει να επιτρέψει στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προχωρήσουν σε αυξήσεις έως και 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» ως και 9.000 λίρες. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση στην ανώτατη παιδεία περικόπτεται κατά 40%.

Οι διαδηλώσεις της Τετάρτης αποτέλεσαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των φοιτητών που ξεκίνησαν αμέσως μετά την αποκάλυψη της έκθεσης - που επίσης είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών - από μια ομάδα ειδικών της οποίας προΐσταται ο πρώην γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρείας BP, Τζον Μπράουν. Η κυβέρνηση υιοθέτησε πλήρως το σχέδιο. Οι φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών - (NUS) και της Ενωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων - (UCU), συναντήθηκαν προχτές στο Λονδίνο, διαδηλώνοντας στην πόλη, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο.

Μία ομάδα περίπου 2.000 διαδηλωτών αποσπάστηκε από το κύριο σώμα της διαδήλωσης και πήγε και περικύκλωσε το συγκρότημα Μίλμπανκ 30, στο Γουέστμίνιστερ, έδρα του Συντηρητικού Κόμματος. Κάποιοι έσπασαν κάποιο τζάμι και άναψαν φωτιές έξω από το κτίριο. Η κατάληψη κράτησε για μερικές ώρες, με τους φοιτητές να ανεβαίνουν στην ταράτσα του κτιρίου. Η αστυνομία έληξε την κατάληψη κάνοντας έφοδο στο κτίριο και στριμώχνοντας τους διαδηλωτές, ενώ έγιναν τουλάχιστον 32 συλλήψεις.

Πάντως, οι φοιτητές που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο φαίνεται πως σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού έχουν αρχίσει να προμηθεύονται με σκηνές και κουβέρτες και δηλώνουν ότι αυτό «είναι μόνο η αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ