Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με διχαστικό υπόβαθρο

BAΓΔΑΤΗ._

Κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία για τη νομή της εξουσίας, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις αλλά και ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, οι μεγαλύτερες πολιτικές ιρακινές παρατάξεις. Οπως ανακοινώθηκε, η διαίρεση των εξουσιών στη βάση των θρησκευτικών και εθνοτικών δογμάτων θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας ολοένα και περισσότερο στην ιρακινή σκηνή «άρωμα» Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, η προεδρία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Κούρδων και πιθανότατα στο θώκο θα μείνει για δεύτερη θητεία ο νυν Πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί. Για δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία προετοιμάζεται και ο σιίτης Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος διασφάλισε την υποστήριξη του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ αλλά και των άλλων σιιτικών παρατάξεων. Την προεδρία του κοινοβουλίου καταλαμβάνει, και πάλι, σουνίτης, αυτή τη φορά προερχόμενος από το κόμμα «Ιρακίγια» του Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, υποστηριζόμενο από τις σουνιτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο Αλάουι φαίνεται ότι τέθηκε επικεφαλής του σημαντικού συμβουλίου στρατηγικής πολιτικής, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις του για το σχηματισμό αυτής της υποτυπώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά από οκτώ μήνες αδιεξόδου.

Οι αναλήψεις των καθηκόντων αυτών εγκρίθηκαν κατά την χθεσινή, μόλις τρίτη από την έναρξη της θητείας του, συνεδρίαση του κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία. Την ικανοποίησή της έσπευσε να εκφράσει η Ουάσιγκτον υποστηρίζοντας ότι η χθεσινή συμφωνία αποτελεί «μεγάλο βήμα προόδου στην πολιτική ζωή του Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ