Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μαζική «έξοδος» των μεταναστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εξοδος», μαζική και αναγκαστική περίπου 100.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κατά κύριο λόγο το Μεξικό έχει ήδη προκαλέσει ο ρατσιστικός νόμος 1070 της Αριζόνα, σύμφωνα με την έκθεση του ιδιωτικού ιδρύματος «BBVA Bancomer», που δόθηκε στη δημοσιότητα στο διήμερο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στο θέρετρο Πουέρτο Βαγιάρτα στο Μεξικό.

«Μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου είναι δυνατό να παρατηρηθεί ότι υπάρχει μικρότερος αριθμός Λατινοαμερικανών. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν 100.000 λιγότεροι Ισπανόφωνοι σε σύγκριση με τις αρχές του 2010. Είναι πιθανό η μείωση αυτή να οφείλεται κυρίως στη δυνητική εφαρμογή του νόμου», αναφέρει η έκθεση για το νόμο 1070, ο οποίος συνιστά ουσιαστικά ποινικό αδίκημα την παράνομη μετανάστευση, αλλά και το να κυκλοφορεί κάποιος χωρίς τα έγγραφά του. Είναι άγνωστο πού πήγαν οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Αριζόνα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης δημογραφικής απογραφής, το 30% των 6,6 εκατ. κατοίκων στην Αριζόνα είναι ισπανόφωνοι, με το ένα τρίτο να έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων των 400.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά. Την ίδια στιγμή ο ρατσιστικός νόμος της Αριζόνα γίνεται πρότυπο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 2ας του Νοέμβρη η Φλόριντα στο τοπικό Κοινοβούλιο όπου επικράτησαν κατά κράτος οι Ρεπουμπλικανοί θα υιοθετήσουν αναλόγου ρατσιστικού περιεχομένου και σκληρότητας νόμο. Ισως και άλλες πολιτείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ