Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ραγδαία εξάπλωση της χολέρας

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.--

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει από τα τέλη του Οκτώβρη στην Αϊτή καθώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι των οργανώσεων αρωγής ότι οι πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα «Τόμας» θα προκαλέσουν ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Prensa Latina», στους 724 έχουν φτάσει οι νεκροί από χολέρα, ενώ πάνω από 11.000 νοσηλεύονται. Η επιδημία και επισήμως έχει εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα Πορτ - ο - Πρενς όπου το τελευταίο 24ωρο στην παραγκούπολη του Σιτέ Σολέιγ καταγράφεται «μία έκρηξη των κρουσμάτων». Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί κυρίως σε περιοχές που ζουν οι φτωχοί, αλλά και είναι οι καταυλισμοί προσφύγων όπου ζουν δέκα μήνες μετά 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, πληγέντες του σεισμού της 12ης του Γενάρη. Δίχως τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και όχι λίγες φορές δίχως πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

«Η κατάσταση θα είναι σύντομα εκτός ελέγχου», είχε προειδοποιήσει προχτές ο διευθυντής του «Radio Metropole», Ρισάρ Βιντμάϊερ, ενώ και η UNICEF προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο.

Στην περιοχή Αρτιμπονίτ, όπου διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 450 και οι προσβεβλημένοι τους 7.300. H ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Γκοναΐβ, στο βορρά, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της, Πιερελίς Σεν-Ζιστίν. Μεγάλο μέρος της Γκοναΐβ είχε θαφτεί στη λάσπη από τους τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες το 2004 και το 2008 και χιλιάδες κάτοικοί της είχαν χαθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ